Kako prenosi radio "Sto plus", ovu informaciju potvrdio je i direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu Šefadil Spahić, koji je rekao da je do nestašice došlo zbog povećane potrošnje.

- Prethodne godine smo trošili dnevno po pet ili šest doza MMR vakcine, a ove 20-30 doza. Ne raspolažem svim informacijama, ali verujem da smo na osnovu podataka o potrošnji iz prošle godine trebovali određen broj vakcina za ovu. Očigledno taj broj nije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe - kazao je Spahić.

On je dodao da je ta zdravstvena ustanova obavestila nadležne institucije o nastalom problemu, i da veruje da će u narednih nekoliko dana u Novi Pazar stići kontingent MMR vakcina.

Osim njih, roditelji su radiju "Sto plus", rekli da nedostaju i vakcine protiv hepatitisa B, zbog čega im u Dečijem dispanzeru preporučuju da decu dovedu za desetak dana, ili telefonom provere da li su te vakcine u međuvremenu stigle.

- Koliko ja znam, nedostaju nam samo MMR, a ne i vakcine protiv hepatitisa B - rekao je Spahić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Novog Pazara i Tutina od morbila je obolelo 347 osoba, dok je obuhvat MMR vakcinom dostigao 86 odsto.

Od komplikacija prouzrokovanih malim boginjama preminula je žena iz Novog Pazara i muškarac iz Tutina.