Tridesetšestogodišnja vojvotkinja je kolima dovezena do krila Lindo bolnice Sent Meri u centru Londona, a u 11 časova i jedan minut na svet je stigao dečak težak 3,5 kilograma.

Porođaju je prisustvovao i princ Vilijam.

Prema starom karljevskom običaju, vest je objavljena putem glasnika koji viče ispred porodilišta i tako obaveštava narod (običaj datira iz perioda kada je narod bio nepismen).

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Vilijam i Kejt su se venčali 2011. i imaju još dvoje dece, princa Džordža starog četiri godine i princezu Šarlot koja će idućeg meseca napuniti tri godine.

Oboje dece rođeno je u istoj bolnici, kao što su i princ Vilijam i njegov mlađi brat princ Hari.

Beba će biti šesto praunuče kraljice Elizabete Druge i peto u naslednoj liniji za tron, posle dede princa Čarlsa, oca princa Vilijama i svojih brata i sestre.

Nova beba će princa Harija pomeriti da bude šesti u liniji za presto. Princeza Kejt je obavila svoju poslednju zvaničnu obavezu 22. marta pre nego što je uzela porodiljsko odsustvo.

Televizijske ekipe, novinari i obožavatelji kraljevske porodice postavili su se ispred bolnice za "praćenje kraljevske bebe" još od početka aprila u očekivanju novog člana, pošto nije ranije objavljen očekivan termin za rođenje.

Mnogi se klade da će tradicionalno kraljevsko ime biti dato bebi, kladioničari navode da se najviše pominju pominju imena Artur i Džejms.

Britanska vojvotkinja od Kembridža porodila se 11.01 po lokalnom vremenu u bolnici u Londonu gde se jutros stigla sa suprugom, princom Vilijamom.