Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana dece u vrtićima: ko i na koji način sastavlja jelovnik za mališane?

Za četiri beogradska vrtića obezbeđena su nova vozila za prevoz hrane, a pored bezbednog prevoza, pročitajte ko sve i na koji način vodi računa o ishrani dece u vrtićima.

 Izvor: Foto: Profimedia

Četiri predškolske ustanove dobiće nova dostavna vozila sa rashladnim uređajima za prevoz hrane, kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Po jedno pikap vozilo namenjeno je predškolskim ustanovama "Boško Buha" na Paliluli, "Simo Milošević" u Zemunu i "Čika Jova Zmaj" na Voždovacu, dok će PU "11. april" sa Novog Beograda dobiti kombi vozilo.

Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak ističe da je, osim kvaliteta hrane za oko 60.000 mališana u 314 objekata, izuzetno važno da ustanove raspolažu i modernim, a pre svega bezbednim vozilima za prevoz obroka. Otvoreni postupak javne nabavke je okončan, a nakon potpisivanja ugovora sa najboljim ponuđačem, isporuka ovih vozila je u kratkom roku.

"Ukupna vrednost nabavke je 11.339.856 dinara sa PDV" kaže Gak. "Najvažnije je da smo za četiri ustanove objedinili javnu nabavku, čime smo uštedeli oko 600.000 dinara, budući da se do sada ovaj postupak odvijao posebno po ustanovama."

Povezane vesti

O ishrani mališana u beogradskim vrtićima brine čitav tim stručnjaka

Jelovnici se sastavljaju jednom nedeljno, i isti su u svim objektima jedne predškolske ustanove. Listu za nabavku, na kojoj je oko 110 različitih namirnica od kojih se spremaju obroci, jednom godišnje, predlaže Komisija za unapređenje ishrane, a hrana se priprema u centralnim kuhinjama predškolskih ustanova.

Kontrole ishrane dece u predškolskim ustanovama su veoma rigorozne i na trpezu dolaze samo prvoklasne namirnice. "Pod lupom" je i provera zdravstvene ispravnosti, kao i praćenje izgleda namirnica. Sistemska kontrola je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje, a sanitarno-higijenske uslove i ispravnost namirnica kontrolišu i republički sanitarni inspektori. I jedni i drugi dolaze bez najave, a uzorci obroka se čuvaju 72 sata.

Povezane vesti

Mališani najviše vole paslj

Omiljeni obrok mališana u vrtićima je pasulj, a slede pire, piletina i oslić. Nutricionisti propisiju da, kroz najmanje tri obroka u obdaništu, deca moraju da unesu namirnice iz svih sedam grupa - žitarica, mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, masnoće, povrće, voće i šećeri.

Propisani normativ za vrtićki uzrast je od 4.400 do 4.900 kilodžula dnevo i mališani obrocima u obdaništu zadovoljavaju 75 odsto svih dnevnih energetskih, kao i 90 odsto potreba za mineralima i vitaminima.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica