Video u kome devojčica od oko godinu dana na auto-poutu u Srbiji sama upravlja volanom iz krila svog tate podigao je pravu buru na društvenim mrežama.

Na video snimku se vidi kako na auto-putu ovaj čovek "uči" dete da vozi automobil, a ono mu sve vreme sklanja ruke sa volana. Devojčica brzo cima volan levo-desno, a čovek joj ga u jednom trenutku čak potpuno prepušta!

"Evo, vozi sama. Dobro je, dobro je, op, polako", kaže on, sklanjajući svoje ruke i smejući se njenoj nesvesnoj i opasnoj igri na otovrenom putu.

Volja deteta u kombinaciji sa slatkim bebećim zvucima očigledno su zabavili i ženu suvozača, koja je sve ovo snimila i objavila na društvenim mrežama.

Kao u kavezu sa medvedima

Iako je video dobio zabrinjavajuću podršku, stručnjaci upozoravaju da je postupak ovog oca ravan tome da je ovaj otac dete stavio u kavez sa medvedima "da se malo poigra sa njima."

"Ovo je izuzetno opasno iz više razloga. Taj automobil poseduje vazdušni jastuk, koji se ispaljuje brzinom od 330 kilometara na čas pravo ka telu putnika. On funkcioniše samo ako je osoba vezana, jer pojas zadržava telo dok se jastuk naduva i ispali, a onda polako počne da popušta", objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kada osoba nije vezana, a nalazi se u zoni ispaljivanja, jastuk vrlo lako može da je usmrti.

"Ovde imamo slučaj da se u krilu nalazi dete koje ima manje od tri godine. Čak bi i bezazleni sudar uz ispaljivanje jastuka gotovo sigurno bi usmrtio dete na licu mesta", kaže on.

Okanović dodaje da smo imali slučajeve da vatrogasci ginu dok izvlače ljude iz kola nakon sudara, jer se u tom trenu jastuk naknadno aktivira. Zato je procedura i kod nas i u svetu da se prvo nameste "klopke" za jastuk, ako još nije ispaljen.

"I vi onda stavite dete u krilo! Pri malo jačem čeonom sudaru vi biste izašli bez ogrebotine, a dete bi gotovo sigurno ostalo mrtvo", upozorava on.

Okanović dalje ističe da ovako mala deca neretko prave nepredviđene poteze, te je ova devojčica lako mogla da ispusti volan, da se baci ili nešto treće, zbog čega bi izazvala naletanje na vozila koja prolaze levom trakom.

"Na snimku se vidi ili auto-put, ili moto-put, ali jasno je da se na njemu većom brzinom kreću mnoga vozila. Taj čovek nije ugrozio samo dete, već i druge učesnike u saobraćaju. Treće, on vaspita dete da se u saobraćaju ponaša opasno i nezakonito. Tako ponovo ugrožava i dete, i druge, jer će ono, poučeno ovakvim primerima, sutra izrasti u neodgovornog vozača, potencijalno opasnog i za sebe, i za ostale", ističe Okanović.

On dodaje da ovo nije samo greška roditelja, već i sistema koji nas godinama uči da "kao papagaji memorišemo saobraćajne znake, a ne o pravim opasnostima koje nekada i sami stvaramo".

"Ja ne sumnjam da ovaj otac voli ovo dete ništa manje nego što ja volim svoje. No, on nije svestan opasnosti kojoj ga je izložio. Po novom zakonu, koji stupa na snagu od utorka, za ovakav prekršaj kazna je između 100.000 i 120.000 dinara, osam meseci zabrane upravljanja vozilom i 14 poena. U ovom slučaju treba da reaguju ne samo Ministarstvo unutrašnjih poslova, već i Centar za socijalni rad", zaključuje on.

Cale maaa pusti me da vozim moja KUMICA

Posted by Predrag Pex Canovic on Friday, January 5, 2018