Vlada Srbije donela je odluku na jučerašnjoj sednici da odobri srpsko državljanstvo petočlanoj porodici maloletnog migranta-umetnika Farhada Nurija iz Avganistana.

pikaso-iz-avganistana-dobio-srpsko-drzavljanstvo-srbija-je-moju
foto:Beta/Milan Obradović

Dečak Farhad Nuri, pažnju javnosti Srbije privukao je još letos svojim izuzetnim slikarskim talentom, kada je u humanitarnoj akciji za lečenje dečaka iz Srbije, prodavao svoje crteže, koje je stvarao u kolektivnom izbegličkom centru u Krnjači. Sa roditeljima i braćom Farzardom i Farmazom, mali Farhad više od godinu živi u izbegličkom kampu u Krnjači. Ide u peti razred OŠ “Olga Petrov” u Padinskoj Skeli. Već je savladao osnove srpskog jezika, a govori arapski, engleski i grčki. Iako je želeo da ide u slikarsku školu u rodnoj zemlji, njegova porodica nije imala uslova da mu želju ostvari. Njegov slikarski talenat, ipak, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je već dobio nadimak - Mali Pikaso, po svom omiljenom slikaru.

Šta dečji crtež govori o detetu?

- Najsrećniji sam dok crtam – kaže mali Farhad. 

- Od dolaska u Srbiju, nacrtao sam desetine portreta i sada sam odlučio da ih prodam, a novac dam za Nemanjino lečenje. Srbija je moju porodicu dočekala raširenih ruku, ljudski, toplo... Mislim da i ja sada treba da uzvratim ovoj zemlji. A najbolji način je da pomognem životu, da dečak iz Srbije pobedi bolest. To je sve što sada mogu. Moj prilog je "kap u moru" od potrebne svote, ali verujem da će se novac sakupiti i da će život trijumfovati. Da će Nemanja ozdraviti.

Malog Farhada letos je primio i predsednik Aleksandar Vučić, koji mu se zahvalio za humanost koju je pokazao pomažući dečaku iz Srbije. Vučić je njegovoj porodici ponudio državljanstvo, ako žele da ostanu u Srbiji, kao i posao ocu, a Farhad mu je poklonio njegov portret koji je naslikao. Neke od crteža otkupila je i Svetlana Ražnatović, koja je ovog talentovanog dečaka, zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem, posetila u Krnjači i uručila mu foto-aparat, pošto je fotografija, osim slikarstva velika Farhadova ljubav.

foto:Beta/Milan Obradović

Trogodišnji Nigerijac najmlađi fotograf na svetu (VIDEO)

Mali umetnik iz Avganistana, postao je poznat po slikanju portreta. Njegov talenat otac je primetio kada je imao manje od šest godina, posmatrajući ga kako crta likove iz crtanih filmova. Potom ga ja otac “izazvao” da nacrta arabesku, ali ga je Farhad ostavio bez teksta. Sa arabeski je prešao na poznate ličnosti iako je u njegovoj otadžbini crtanje portreta – zabranjeno! Danas, njegov “atelje” u izbeličkom kampu krase portreti Ronalda, Anđeline Džoli, Novaka Đokovića...

U razgovoru sa predsednikom Vučićem, Fahrad je poželeo da ostane u Srbiji.

- Želim da živim u Srbiji. Ovde je dobro i porodici i meni. Hvala Srbiji na svemu što je učinila za nas - rekao je tada Farhad na srpskom jeziku.