Kornelija i Bendžamin su oduvek živeli zajedno. Dok je Kornelija bila mala, Bendžamin je ostajao s njom kod kuće dok je mama radila, a umesto nje dolazila namrgođena bebisiterka. Kad je Kornelija napunila sedam godina, mama joj je rekla da je prevelika za prijatelje iz mašte. Tad je Kornelija sakrila Bendžamina u orman.

Pre nego što ujutru odu na posao, piju kafu s toplim mlekom, jedu prepečen hleb s paradajzom i Bendžamin sluša Korneliju koja mu naglas čita novine. Zato što tako rade najbolji prijatelji. Bendžamin je tu oduvek, kao Kornelijin čuvar. Ponekad u tišini čeka i posmatra, ponekad se dosađuje i prati Korneliju u izlascima, dureći se zbog njenog odabira prijatelja, a ponekad je prati na posao. A ako je njen dan na poslu bio posebno težak, oni odlaze u bioskop, jer vole iste filmove i miris kokica i plišanih sedišta. Dešava se, ako gledaju romantične filmove, da Kornelija poželi da je Konrad poljubi. Ali on je tih i ljubazan. Na kraju krajeva, on ipak jeste himera i ne može da popuni slabe konture koje mu je ilustratorka dala.

A onda se u komšiluk doselio Konrad i prijateljstvo biva stavljeno na probu. Konrad ima psa, voli cveće i čini sve mogućim. Ume da popravlja sve po kući i ne ostavlja nered za sobom, za razliku od Bendžamina. Nedostaje mu more, kraj kog je živeo i pas koji mu je pravio društvo pre nego što je povredio nogu.

I, kako to u životu biva, dve sasvim različite osobe zauzele su jednak komad srca istoj osobi. Kornelija je srećna, jer je pronašla nekog sličnog sebi.

Knjiga je nominovana za nagradu Finlandija junior, kao i za nagradu za dečju književnost udruženja školskih biblioteka, jer su mladi čitaoci shvatili da je ovo knjiga koja se bavi pitanjima svakodnevnog života. Svako može da zaroni u nju i oseti priču svojom, a najveća njena vrednost je što slavi radost života i značaj sitnica u njemu, uprkos početnoj usamljenosti. Ovo je knjiga interesantna svim uzrastima, jer svako može da postavi pitanje, kao da je reč o starim znancima: "Kako su nam Konrad i Kornelija?" I svako oseća i zna da, bez obzira na godine, nikad nije kasno za sreću.

Yumama i ProPolis Books vas nagrađuju!

Prve tri čitateljke koje na mejl: redakcija@yumama.com pošalju tačan odgovor na pitanje: Ko je autor knjige "Konrad i Konrelija"?, dobiće na poklon primerak knjige.

Pored odgovora, pošaljite nam i svoje ime i prezime i kontakt telefon.