Odluka o besplatnom boravku dece u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Poletarac" u Rumi jednoglasno je usvojena u tamošnjem lokalnom parlamentu i počela je da se primenjuje početkom godine.

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić kaže da ova odluka nema nikakve veze sa bilo kakvom političkom kampanjom ili predizbornom pričom.

"Opština Ruma je finansijski značajno ojačala. U proteklih par godina smo stabilizovali budžet i sada su se stekli uslovi da omogućimo besplatan vrtić deci. Roditeljima sa nižim primanjima, pogotovo ako imaju dvoje i više dece u vrtiću, ova odluka će mnogo značiti, ali siguran sam i svima ostalima. Ponašamo se krajnje društveno odgovorno i imamo volju da pomognemo našim građanima. Ovo je sigurno značajna odluka za našu opštinu iz više aspekata, jer uzimamo u obzir i problem nataliteta", istakao je Mančić.

Prvi čovek rumske opštine je kazao da ova odluka obuhvata više 1.000 dece, te da su njom jasno definisane obaveze UPVO "Poletarac", a da se podrazumeva da će biti kontrolisan broj dece, koja idu u ovu predškolsku ustanovu kao i trošenje sredstava.

Prema Mančićevim rečima, izgradnja druge faze vrtića "Kockica", koja je planirana za 2018. godinu, izbrisala bi liste čekanja i omogućila mesta za sve rumske mališane.

"Ubrzali smo administrativne procedure vezane za izgradnju druge faze vrtića "Kockica", jer smo dobili uveravanja od Vlade AP Vojvodine da su voljni da nam pomognu. Po evidenciji, na listi čekanja imamo oko 100 dece", rekao je Mančić.

Podsetimo, do sada su roditelji za prvo i drugo dete plaćali po 3.000 dinara, a i ta cena je bila jedna od najnižih u Srbiji i nije menjana godinama.