Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Strategija za podsticaj rađanja: Vantelesna oplodnja i za drugo dete o trošku države

Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći će o trošku RFZO istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete, najavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

To je samo jedna od mera, pored finansijske pomići porodicama sa decom, predviđena Strategijom podsticaja rađanja, koju je usvojila Vlada Srbije.

Ministarka ukazuje da samo osam odsto parova u Srbiji ima troje i više dece i da je zato finansijska podrška usmerena pre svega na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

- Moramo stimulisati što veći broj žena da rode treće, odnosno četvrto dete. Zbog toga su naše mere prioritetno usmerene ka toj populaciji - kaže Dejanović.

Ona je dodala da je Strategijom predviđeno da svaka majka za drugo rođeno dete dobija 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Strategija je usvojena na Vladi Srbije, a, kako kaže Dejanovićeva, sada predstoji tehnički deo - akcioni plan koji podrazumeva konkretizaciju mera, kao i objavljivanje u Službenom glasniku.

Ministarka pojašnjava da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

- Zakon o finasijskoj podršci porodici već je predvideo jednokratnu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara i ovo je mera koja se odnosi na decu rođenu od 1. jula tekuće godine - rekla je Dejanovićeva.

Povezane vesti

Isplata PDV-a na bebi opremu zajedno sa roditeljskim dodatkom

Ona je naglasila da novim merama nijedna postojeća mera nije ukinuta, te da roditeljima ostaje dečji dodatak, a da će umesto povraćaja PDV-a na bebi opremu biti uveden paušal od oko 5.000 dinara za svako rođeno dete, što proističe iz već usvojenog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

- Zakon o finansijskoj podršci porodici predvideo je da ukupna suma novca koja je do sada išla na povraćaj PDV-a bude podeljena ravnopravno na svako dete. Majke će kod prvog isplaćenog roditeljskog dodatka dobiti po pet do šest hiljada dinara - naglasila je Dejanović.

Time se, kako kaže, postiže ravnopravnija raspodela ukupne sume novca jer su do sada samo roditelji koji su sakupljali račune dobijali određena finansijska sredstva, a oni zauzeti poslom, koji nisu imali vremena da sakupljaju račune, nisu to svoje pravo ostvarivali.

Ministarka kaže da se osim finansijske podrške porodici sa decom posebna pažnja biti usmerena na edukaciju žena koje su u reproduktivnom periodu, kako bi se smanjio broj abortusa.

Napominje da je neotuđivo pravo svake žene da odlučuje o rađanju i da u to pravo niko ne sme da dirati, ali da komisije u institucijama u kojima se obavljaju prekidi moraju više raditi sa ženama - da im ukažu na sve moguće posledice prekida trudnoće, koji se moraju odvijati isključivo u ustanovama koje imaju apsolutnu sigurnost za zdravlje žene.

Kontrola namernih pobačaja

Strategija za podsticanje rađanja insistira na merama kao što su - poboljšanje kontrole prijavljivanja namernih pobačaja, kao i na usvajanju nacionalnih kliničkih smernica za izvršenje namernih pobačaja.

Strategijom je predviđeno i bolje usaglašavanje rada i roditeljstva, odnosno da se više koriste postojeća dobra zakonska rešenja.

- Rad ne mora biti fiksan, može biti varijabilan za roditelje. Roditelji treba da napišu molbu, a poslodavac da pozitivno odgovori. Rad može biti i kod kuće, postoji mogućnost skraćenog radnog vremena - pojasnila je ministarka.

Dodaje da ugovori o delu, privremeno- povremenim poslovima daju ženama ista prava kao i ženama koje su u stalnom radnom odnosu sa finansijskog asperkta. Radi se na tome, kako je rekla, da poslodavce koji izađu zaposlenima u susret, koji imaju socijalno odgovorno ponašanje, budu nagrađeni i stimulisani od države.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica