Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte prosečnog školarca u Srbiji: Fizički zdrav (iako ne doručkuje), prvu cigaretu pali sa 15 godina

Istraživanje, koje je obavio Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokazuje šta deca školskog uzrasta vole, kako se ponašaju, koje navike imaju u ishrani, da li su fizički aktivni.

  Izvor: Foto: Profimedia

Saznajte šta voli da jede i pije i kako se oseća prosečan školarac u Srbiji.

Školske obaveze teže padaju dečacima

Da ne voli školu navelo je 38,4 odsto učenika i učenica. Devojčice imaju pozitivnije mišljenje o školi od dečaka, a petaci više od starijih đaka.

Četiri petine svih učenika (80 odsto) oseća se prihvaćeno od strane drugih učenika. Školske obaveze su značajno opterećenje za 38 odsto đaka, a na opterećenost školskim obavezama najviše se žale dečaci, kao i učenici prvog razreda srednjih škola.

Sa prijateljima komuniciraju porukama

Podrška prijatelja, iako značajna, doživljava se kao manja od podrške porodice, pa tako 66,3 odsto dece smatra da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu, 70,2 odsto računa na prijatelje kada imaju problem, a 80,9 odsto njih navodi da ima prijatelje s kojima mogu da podele radost i tugu.

Najveći broj učenika za svakodnevnu komunikaciju sa prijateljima koristi SMS (53,8 odsto), instant poruke (Viber, Whatsapp, chat aplikacije zajedno čine 54,5 odsto), telefon i internet programe 48,8 odsto, a najmanje njih koristi Facebook objave, Twitter, Instagram, igrice i mejl.

Povezane vesti

Voće ne jedu, ali tamane slatkiše i gazirana pića

Doručak tokom radne nedelje, sudeći po rezultatima istraživanja, ne preskače 54,3 odsto đaka, ali zato tokom vikenda, kada su im tu roditleji, doručakuje čak 83,9 odsto njih. Zato voće svakog dana jede samo 19,3 odsto anketiranih učenika, povrće 24,3 odsto, a slatkiše 43,4 odsto njih, pri čemu čak četvrtina (23,6 odsto) jede slatkiše više puta u toku dana. Skoro petina dece konzumira gazirana bezalkoholna pića više od jednom dnevno.

Devojčice stalno na dijeti koja im nije potrebna

Devojčice češće smatraju da imaju višek kilograma, navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju, dok dečaci češće smatraju da bi trebalo da se ugoje.

Najveći procenat pothranjenih je među devojčicama u petom razredu osnovne, dok su dečaci češće prekomerno uhranjenii i gojazni. Najviše prekomerno uhranjenih je među dečacima u sedmom razredu osnovne škole. Oko 15 odsto učenika je na dijati ili preduzimaju nešto drugo kako bi smršali.

Dečaci su fizički aktivniji 

Oko 33 odsto devojčica i dečaka je u nedelji koja je predhodila istraživanju bila fizički aktivna svakog dana bar sat vremena, dok je petina (20 odsto) navela da je svakodnevno fizički aktivna van školske nastave. U svim uzrasnim grupama dečaci su fizički aktivniji od devojčica.

Sa 15 godina počinju da puše i piju

U Srbiji je 17,5 odsto učenika i učenica pušilo bar jednom tokom života, 10,9 odsto i sada puši cigarete, a među njima je 58,6 odsto onih koji to rade svakodnevno.

Najveći broj dece, 34,7 odsto, zapalio je prvu cigaretu u 15. godini. Skoro svaki drugi učenik petog (11 godina) i sedmog razreda (13 godina), kao i prvog razreda srednje škole (15 godina) probalo je alkohol.

Četvrtina (25 odsto) se opila bar jednom u životu. Marihuanu je bar jednom probalo 12,5 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole, mahom u 15. godini života.

Često su izloženi digitalnom nasilju

Da je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika ili učenice navelo je 15 odsto đaka. Žrtva vršnjačkog nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika i učenica, svaki deseti učenik je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja. Dve trećine učenika je odgovorilo da nije nikada učestvovalo u tuči.

Povezane vesti

Koriste zaštitu

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, 22,9 odsto anketiranih bilo je seksualno aktivno. I po ovom pitanju se 15. godina pokazala kao prelomna jer je većina njih prvi seksualni odnos imala u ovom uzrastu. U pogledu upotrebe različitih kontraceptivnih metoda, četvrtina srednjoškolaca koja su već upražnjavala seks, navela je da je pri poslednjem seksualnom kontaktu koristila prezervative.

Odličnog zdravlja, a stalno se žale

Iako nam se možda često žale da ih boli glava, stomak, noga, da im srce preskače i da im je muka, naročito kad treba izbeći kontrolni zadatak, dve trećine učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole ocenjuje svoje zdravlje kao odlično, a u pogledu kvaliteta života 79,7 odsto njih ocenjuje svoj život pozitivno, ocenama od 7 do 10 na skali od 0 do 10.

Dve trećine (67,7 odsto) učenika izjavilo je da je imalo neku od zdravstvenih tegoba bar jednom nedeljno.

Otvoreno razgovaraju sa roditeljima

Da su nam deca zadovoljnija nego što mislimo, pokazuje i podatak iz istraživanja da skoro tri četvrtine petaka, sedmaka i učenika prvog razreda srednje škole otvoreno razgovara sa ocem o stvarima koje ih muče, a sa majkom probleme deli čak 86,4 odsto njih.

Skoro 86 odsto učenika smatra da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima, a 82 odsto njih kaže da dobija od porodice potrebnu emocijalnu pomoć i podršku.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica