Inicijativa "Novi Sad čita deci" ima za cilj da kroz niz aktivnosti podigne svest o značaju čitanja (pogotovo na ranom uzrastu), kao i da kroz različite aktivnosti načini čitanje dostupnim deci bez obzira na to gde žive i borave, a informacije o tome zašto je čitanje sa detetom važno, kako se biraju knjige i kako se deca uključuju u aktivnosti čitanja - načini pristupačnim i razumljivim za roditelje.

AKTIVNOSTI TOKOM ČETVRTE NEDELJE

Završne aktivnosti Inicijative "Novi Sad čita deci" posvećene su jačanju kapaciteta profesionalaca i relevantnih ustanova i organizacija za planiranje i realizaciju programa podrške ranom razvoju temeljenih na čitanju sa decom. 

Ovim povodom se, u utorak, 27.2.2018. godine održava završni stručni sastanak na temu planiranja, pokretanja i realizacije programa podrške ranom razvoju temeljenih na čitanju sa detetom.

Obuku će voditi prof. dr Jasmina Klemenović sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Ivana Mihić sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, doc. dr Vesela Milankov sa Katedre za specijalnu rehabilitaciju i edukaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, Katarina Majkić, pedagog i praktičar terapije igrom iz Play centra Novi Sad i Jelena Branković, psiholog, porodični terapeut iz Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima „Harmonija“, Novi Sad.

Aktivnosti Inicijative Novi Sad čitaju deci zatvaraju mali sugrađani iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Oni su sa svojim roditeljima, vaspitačima i saradnicima pripremili izložbu svojih umetničkih dela na kojima su predstavljene scene iz omiljenih priča koje su čitali tokom februara meseca.

Otvaranje izložbe, sa prigodnim muzičkim programom koji su takođe pripremili, je 28.2.2018. godine u 18 sati u prostorijama vrtića „Vilenjak“ u Radničkoj ulici.

Pozivaju sve sugrađane da im se pridruže, a ulaznica za izložbu je jedna, nova ili korišćena, slikovnica. Na ovaj način mališani prikupljaju knjižice za čitalački kutak u novom vrtiću na Klisi. Pridružite im se!

AKTIVNOST ZA RODITELJE

KNJIGA KAO PROZOR U SVET DEČIJIH EMOCIJA: KAKO RAZVIJAMO EMOCIONALNU PISMENOST ČITAJUĆI SA DETETOM?

U okviru aktivnosti Inicijative Novi Sad čita deci, u ponedeljak, 26.2.2018. godine sa početkom u 19 sati u prostorijama Play centra (ulica Banović Strahinje 18/241) održaće se aktivnost za roditelje  na temu: Knjiga kao prozor u svet dečijih emocija: kako razvijamo emocionalnu pismenost čitajući sa detetom?

Druženje organizuje i vodi Mila Radovanović, psiholog.  

Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen, pa molimo zainteresovane roditelje da se prijave do ponedeljka, 26.2.2018. godine, u 12 sati na e- mail: playcentar.ns@gmail.com .