Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Institutu za maju i dete obavljena prva transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora

U sobi broj pet u Roditeljskoj kući pri "Institutu za majku i dete" nalazi se jednoipogodišnji superhrabri dečak koji se oporavlja posle važne intervencije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Matija je i dalje je pod stalnim nadzorom lekara, i hematoonkologa i imunologa, ali za sada ide sve dobro. Matija boluje od retke genetske bolesti. Dijagnoza mu je postavljena u Institutu, gde dobija i neophodnu terapiju, a gde mu je nedavno urađena i transplantacija u cilju zaustavljanja napretka bolesti. 

Matijina majka Marina Ignjatović kaže da se bolest manifestuje koštanim deformitetima, mentalnim zaostajanjem, uvećanim organima, uvećanom jetrom ili srcem. "Osmog decembra je urađena tarnsplantacija, i 12. januara mi smo napustili sterilni blok u dobrom stanju, i sada smo tu. Matija, za sada je odlično, krvna slika je u redu", navodi Ignjatovićeva.

Povezane vesti

Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija, "Instituta za majku i dete", Dragana Vujić kaže da jza uspeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu telesne mase primaoca. "Uzorak koji je Matija dobio je bio izuzetno dobrih karakteristika, jer on je dobio više nego dvostruko od onog minimuma koji je potreban za prihvatanje kalema", objašnjava Vujićeva.

U "Institutu za majku i dete" prošle godine uradili su 24 transplantacije. Šesnaestoro pacijenata dobilo je neophodnu pomoć zahvaljujući davaocima, a osmoro su sebi sami bili donori. Od početka godine urađene su četiri transplantacije.

Povezane vesti

"Kod Matije, uzorak je dobijen iz svetskog registra, i praktično to je prva takva transplantacija u regionu, i prva transplantacija kod deteta obolelog od mukopolisaharidoze u regionu. Na taj način je transplantacioni tim ovladao svih tehnikama, i praktično sada radimo sve oblike transplantacije", kaže Vujićeva.

Povezane vesti

Matične ćelije iz krvi pupčanika, koštane srži, ili periferne krvi koristi se u lečenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlezda, kod neuroblastoma – najmalignijeg tumora dečjeg doba. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži, određenih retkih bolesti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica