Porođaj trudnice, koja je na Ginekološko-akušersku kliniku stigla već zaražena malim boginjama, u završnoj fazi infekcije, nije bio uobičajen za lekare koji su se suočili s njim. Da bi se izbegla mogućnost širenja dalje zaraze, formiran je tim lekara i medicinskih sestara koji su svi u detinjstvu i mladosti već preležali male boginje i tako stekli imunitet.

"Trudnica je došla u ambulantu GAK sa porođajnim bolovima. Veoma je pozitivan gest bio to što su i ona i suprug, znajući da su infektivni, nosili zaštitne maske na licu. Odmah su rekli da žena ima male boginje. Šef dežurne ekipe sišao je u prijemnu ambulantu, obavljen je pregled i trudnica je primljena u specijalno izolaciono porodilište koje je upravo namenjeno infektivnim pacijentima. Tokom boravka na GAK ova pacijentkinja nije imala nikakav kontakt ni sa jednom drugom pacijentkinjom koja je smeštena na ovoj klinici", objašnjava doc. dr Predrag Vukomanović sa GAK u Nišu.

Posle konsultacija s infektologom i epidemiologom, obavljen je porođaj u uslovima potpune izolacije. Beba je došla na svet bez ikakvih akušerskih komplikacija, bila je potpuno vitalna i odmah je zaplakala, bez ikakvih znakova infekcije malim boginjama. Trudnica je smeštena u posebnu sobu sa zasebnim mokrim čvorom, a beba je, po pravilima za takve situacije, prebačena na Dečju internu kliniku, gde se i dalje nalazi radi praćenja stanja.

"Sve osoblje koje je učestvovalo u porođaju, lekari i babice, u detinjstvu su preležali male boginje jer u to vreme nije postojala vakcina protiv ove zarazne bolesti, tako da su stekli prirodni trajni imunitet i ne postoji mogućnost da se zaraze. Osim toga, ceo porođaj je urađen uz maksimalne mere zaštite, korišćenje maski, zaštitnih naočara i specijalnih mantila. Porodilja je nakon zbrinjavanja prebačena na Infektivnu kliniku", kaže doc. dr Vukomanović.

Beba dobro, nema simptoma bolesti

U upravi Kliničkog centra kažu da je porodilja par dana posle porođaja otpuštena sa Infektivne klinike jer više nema razloga da bude u bolnici, dok je beba zadržana na Dečjoj klinici zbog praćenja stanja.

"Beba je dobro, primila je imunoglobuline odmah po rođenju, nema simptome bolesti, ali će ostati još neko vreme do isteka perioda inkubacije da bi se ispratilo da li će se pojaviti simptomi bolesti", kažu u KC Niš.