Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekari upozaravaju: Oboljenje slično gripu već vlada, a pravi grip tek dolazi

Curenje iz nosa, kašljanje i temperatura već muče veliki broj mališana, a lekari upozoravaju da grip tek dolazi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čekaonice u domovima zdravlja širom Beograda već danima su pune dece i odraslih, koje uglavnom muče virusi, bronhitis i varičele, a u odnosu na prethodnu nedelju najviše je porastao broj pacijenata sa kliničkom slikom gripa - sa 66 na 162.

Prema statistici Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, lekaru se u periodu od 1. do 7. januara obratilo 14.920 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i čak 162 sa kliničkom slikom gripa.

Povezane vesti

Virusi su uglavnom mučili decu i mlade, uzrasta od pet do 19 godina (36,39 odsto), ali i one koji imaju između 20 i 64 godine (31,02 odsto). Mlađi od četiri godine činili su 23,26 odsto pacijenata, a stariji od 65 godina 9,48 odsto.

Zbog respiratornih infekcija i gripa, zabranjene su sve posete Kliničkom centru Srbije.

Kako ističu lekari i pedijatri, još uvek nema epidemije virusa i situacija nije dramatična, ali se očekuje da broj obolelih poraste kada se đaci vrate u klupe.

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja "Voždovac" ističe da je dosta ljudi tokom praznika putovalo ili bilo kod kuće i time izbeglo zarazu.

"Broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama je otprilike konstantan, ali je uvećan broj onih sa oboljenjem sličnom gripu, kojeg ranije skoro nije ni bilo. Oni imaju bol u grlu, oboljenja disajnih puteva, malaksalost i visoku temperaturu. Ukoliko je temperatura veća od 38, prvo bi trebalo popiti nešto za spuštanje, a ukoliko ona ne padne i posle dva dana, trebalo bi da se jave lekaru", kaže lekar opšte medicine dr Nevenka Dimitrijević.

Povezane vesti

Ona ističe da je zbog proglašene epidemije morbila, potrebno obratiti pažnju na pacijente koji imaju više od 30 godina i nisu vakcinisani.

"Gripa još uvek nema, on se od oboljenja sličnim gripu razlikuje po virusu koji ga izaziva ", objašnjava ona.

Vreme utiče na širenje zaraze kod dece

Doktor Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica objašnjava da je toplo vreme pogodno za širenje virusnih infekcija.

"Najveći broj mališana javlja se sa virusnim infekcijama gornjih disajnih puteva, koje muči curenje nosa, kašljanje, glavobolje, ali i visoke temperature. Pojavila se i stomačna virusna infekcija, koju prate povraćanje i proliv, glavobolja i malaksalost. Sad su se javile i varičele, a nešto češći je i bronhitis", priča dr Jonev i dodaje da se po povratku u klupe očekuje veći broj obolelih, jer je reč o bolestima koje se šire u kolektivu.

Povezane vesti

Sekrecija iz nosa, zapušeno uho, visoka temperatura, samo su neki od simptoma koji muče mališane u Zemunu, a ima ih i sa bronhitisom.

"Neka uobičajena slika kod nas je oko 300 pacijenata na školskom i predškolskom dnevno, dok je trećeg bilo ukupno njih 320, četvrtog 350, a petog januara 370 dece. Na školskom je nešto manje bolesnih, jer je raspust pa se manje šire simptomi prehlade i gripa", kaže načelnica DZ Zemun dr Biserka Šutaković i dodaje da kada epidemija krene, broj bolesne dece biće još veći.

Kako bi se podigao imunitet, ona preporučuje unošenje vitamina, voće i limunade.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica