Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo prosvete najavilo novine: U školama uskoro kuhinje i kvalitetni obroci za sve đake

Ovo je samo jedna od promena kojom će se baviti tim za oblast ishrane učenika i đačkih kuhinja, koji je nedavno oformljen kako bi se deci ponudili i obezbedili kvalitetniji i ekonomičniji obroci.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Školske kuhinje koje ispunjavaju HASAP standard dobiće sopstvene kuvare i servirke kako bi đaci imali zdrave obroke, najavilo je Ministarstvo prosvete.

"Zadatak tima za oblast ishrane učenika i đačkih kuhinja je da produkuje uputstvo školama za sprovođenje tendera, kao i izrada standarda kvaliteta koji obezbeđuju ispravnost hrane i odgovarajuću nutritivnu vrednost obroka. Tim bi trebalo da ponudi i zakonske mogućnosti i rešenja kako bi se u proces što više uključili lokalni proizvođači i ostali resursi sistema, poput studentskih i kuhinja predškolskih ustanova, đačkih zadruga srednjih stručnih škola...", objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Povezane vesti

Polaznu osnovu za rad tima predstavljaju rezultati ankete koja je poslata na adresu svih osnovnih škola u Srbiji, u okviru međunarodnog projekta "Horizont 2020", o njihovoj opremljenosti, stanju školskih kuhinja...

"Jedan od ciljeva je da se, koliko god je moguće, obezbedi pripremanje hrane za učenike u objektima koji su u sistemu obrazovanja. Ukoliko školske kuhinje zadovoljavaju HASAP standard i imaju dovoljan broj prijavljenih obroka, onda sistematizacijom planiraju radna mesta kuvarice i servirke, a Ministarstvo odobrava sredstva. Takođe, u saradnji sa ministarstvima zdravlja i poljoprivrede biće oformljen poseban tim koji će se baviti utvrđivanjem kriterijima koje kompanije mogu da učestvuju na tenderima na osnovu standarda hrane koje će morati da ispune", objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Povezane vesti

Školsko mleko i voće

Nakon faze redizajniranja školskih kuhinja, radiće se na projektu promocije zdrave hrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, u okviru kojeg će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko".

Kako je ministar Šarčević najavio, ove voćne i mlečne užine pokušaće da za deo učenika obezbede besplatno, dok bi ostali đaci plaćali po najnižim cenama.

Najnovije

Vesti

Porodica