Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski trgovinski lanci povukli iz prodaje pozicionere za bebe

Nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama 12 beba preminulo od gušenja u pozicioneru, američki stručnjaci odlučili su da reaguju i upozore roditelje na opasnost tog pomagala.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Američka uprava za lekove i hranu (FDA) izdala je saopštenje u kome kažu da jastuci, poznati i kao gnezda ili pozicioneri u kojima su deca fiksirana i ne mogu da se okreću dok spavaju, mogu da uguše bebu.

U pozicioneru beba leži na boku između dva jastučeta - podupirača, koji su pričvršćeni za podlogu, a neki modeli imaju i podupirač za glavu. 

Povezane vesti

Iako bi ovi proizvodi trebalo da obezbede bebi miran san, ipak su dovedeni u vezu sa smrću čak 12 beba u Americi. U svakom od ovih slučajeva, bebe su se sa boka okrenule na stomak i ugušile se, jer zbog pozicionera nisu mogle ponovo da se prevrnu.

Uprkos tome što su regulaciona tela i ranijih godina upozoravale na opasnost ovog pomagala za bebe, pozicioneri i gnezda još uvek mogu da se nađu u prodaji širom sveta.

Povezane vesti

Međutim, neki od vodećih svetskih prodavnica bebi opreme, kao i sajtova za onlajn kupovinu, poput Mothercare, Tesco, John Lewis i eBay sa svojih rafova i Internet platformi povukli su ovaj proizvod.

Najnovije

Vesti

Porodica