Vakcina koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluča, naći će se u programu obavezne imunizacije u domovima zdravlja na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim količinama. Na listi lekova se nalaze ove vakcine od dva različita proizvođača" objašnjava dr Verica Lazić, direktorka RFZO-a.

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama.

"Kada se vakcina daje najranije, daje se sa šest nedelja, i to u u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija. Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi", objašnjava Milan Leković pedijatar u Domu zdravlja Zemun.

U zavisnosti od uzrasta deteta u kome se ono vakciniše, razlikuje se i period otpornosti na bolesti od kojih štiti ova vakcina.

"Ako se počne sa vakcinacijom u šestoj nedelji života, imunitet koji štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluća, trebalo bi da traje do pete godine ", kaže dr Leković.

Treba biti oprezan prilikom vakcinisanja dece, ona moraju da budu zdrava, te se savetuje da se pre imunizacije uradi laboratorijska analiza krvne slike, kako bi se potvrdilo da mališan može da primi imunizaciju.