Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro novi zakon: Naknada za prvo dete povećava se sa 39.000 na 100.000 dinara?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da izmene Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predvidjaju pravičniju raspodelu socijalnih davanja, kao i povećanje iznosa ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ministar Đorđević je kazao da očekuje da će sredinom novembra poslanici Skupštine Srbije rapravljati o novim rešenjima kako bi počela da se primenjuju od 1. januara 2018. godine.

"Predlog je da se iznos roditeljskih dodataka za prvo dete poveća sa trenutnih 39.000 na 100.000 dinara, a za decu sa smetnjama u razvoju pravo na dodatak biće veće za 50 odsto", kazao je Đorđević na konferenciji "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu".

Povezane vesti

Dodao je da se radi na podsticanju rađanja u Srbiji i da je novina da će naknadu u trajanju od godinu dana sada moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, odnosno koje obavljaju samostalnu delatnost i angažovane su na osnovu privremenih ugovora o delu i autorskim ugovorima.

Dodao je da je trenutni godišnji budžet Srbije za ta izdvajanja 52 milijarde dinara i da će ubuduće budžet biti rasporedjen na drugačiji način, odnosno da će doći do kategorizacije i, kako je ocenio, raspodele socijalne pomoći i dodataka.

"Radimo projekat izrade socijalnih karata, gde ćemo kroz analizu moći da pravimo kategorizaciju i tako rasporedjujemo sredstva pravičnije", objasnio je Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je kazala da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se mora raditi na ulaganju u decu kroz planirano budžetiranje.

Povezane vesti

Dodala je da su u Srbiji izraženi depopulacioni trendovi i da istraživanje na temu "Rad i roditeljstvo" pokazalo da 44 odsto dece čuvaju bake i deke, a 21 odsto čuvaju nezaposleni roditelji, dok 27 odsto dece ide u vrtić.

"Ulaganje u decu je sinonim za budućnost, sva deca moraju da imaju ista prava i mogućnosti", ocenila je Slavica Đukić Dejanović i dodala da će Vlada raditi na smanjenju siromaštva dece i ulagati u porodicu.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je kazao da je u Srbiji svako treće dete u riziku od siromaštva i da dečiji dodatak prima oko 300.000 dece koje je država prepoznala kao siromašnu.

On je rekao da su siromašna deca u Srbiji ona koja nemaju osnovnu infrastrukturu, pristup kanalizaciji i stanovanju ali i deca iz porodica koje su siromašne i u kojima su roditelji nezaposleni ili koji lako mogu da "skliznu" ispod linije siromaštva Medjunarodnu konferenciju "Ulaganje za decu - dobrobit za svu decu" organizovala je Mreža organizacija za decu Srbije, "Eurochild", Tim Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva i Unicef u cilju većeg angažovanja vlada država u probleme siromaštva i socijalne uključenosti dece.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica