Međunarodna federacija za dijabetes (MFD) pokrenula je globalnu onlajn anketu Taking Diabetes to Heart za osobe sa ovim oboljenjem, kako bi ispitala stepen njihove obaveštenosti o kardiovaskularnim bolestima (KVB) i definisala postupke koje treba preduzeti u cilju podizanja svesti i poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.

Taking Diabetes to Heart je prva onlajn anketa koja se sprovodi u više zemalja širom sveta, ispitujući svest o KVB i obaveštenost ljudi sa dijabetesom tipa 2. Biće dostupna na više jezika sve do marta 2018, a sve osobe sa dijabetesom tipa 2 pozvane su da učestvuju. 

Kardiovaskularne bolesti, koje obuhvataju srčane udare, koronarnu bolest srca i perifernu arterijsku bolest, jedan su od vodećih uzroka smrti osoba sa dijabetesom tipa 2, a s obzirom na to da je broj osoba sa dijabetesom konstantno u porastu, prognoze za KVB postaju sve više zabrinjavajuće. 

"Svet se suočava sa rastućom pojavom kardiovaskularnih bolesti među osobama sa dijabetesom tipa 2, usled slabe obaveštenosti o načinima prevencije, retkog uspostavljanja blagovremene dijagnoze, neodgovarajućeg tretmana i nedovoljno informisanog ponašanja. Taking Diabetes to Heart je globalna kampanja koja ima za cilj da se pozabavi problemima povezanim sa dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima, rastućim troškovima koje donose društvu, kao i da podrži ekonomične intervencije koje mogu da umanje trenutni teret koji one predstavljaju", rekao je dr Šaukat Sadikot, predsednik MFD. 

Ova anketa nadovezuje se na MFD-ov globalni izveštaj Dijabetes i kardiovaskularne bolesti, objavljen 2016. koji obuhvata niz preporuka za smanjenje problema KVB kod osoba sa dijabetesom i u opštoj populaciji. Cilj pokretanja je, pre svega,  bolje razumevanje sadašnjeg nivoa obaveštenosti o kardiovaskularnim bolestima među osobama sa dijabetesom tipa 2 kako bi se stekao realan uvid u to šta treba preduzeti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje. Taking Diabetes to Heart završiće se opsežnim izveštajem o rezultatima za svaku državu i resursima za podršku podizanju svesti o KVB među osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2 širom sveta.