Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije porodice, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?

"U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova deca, majka s detetom odnosno otac s detetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive", tekst je sporne definicije. I deo porodice u kojoj žive deca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o deci koju odgajaju dve osobe istog pola.

Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istopolni partner koji nije roditelj deteta ima u odredenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list. Hrvatski mediji navode da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema dece, nema ni porodice. Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i deke sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji. Gordana Buljan Flander, upravnica Poliklinike za zaštitu dece i mladih komentarisala je spornu definiciju.

"Nisam videla predlog jer ni na koji način nisam bila uključena u izradu ni ovog ni prošlog zakona, ali prema ovoj definiciji porodice ne razumem jesu li onda porodica majka i otac koji su izgubili dete, jesu li muž i žena bez dece porodica, je li baka koja živi u Splitu porodica detetu koja u Zagrebu", rekla je Buljan Flander, prenosi Index.hr. Advokat Nataša Pečarević, stručnjak za porodično pravo definiciju porodice nazvala je skandaloznom.

"Taj početak je skandalozan. Brine me to jer je definicija porodice u zakonu suprotna biološkim i normalnim pravilima. Recimo ako baka i dete po ovom zakonu ne žive zajedno, nisu ni u istom gradu, zar oni nisu porodica. Dok međunarodne konvencije proširuju pojam porodice, naš novi zakon koji bi trebao biti u skladu s konvencijama ih sužava. To je potpuno pogrešno. Stari je zakon menjan baš iz razloga jer je bio nedorečen i nečitljiv, stvari trebaju biti konkretne, jasne i lako čitljive", zaključila je Pečarević.

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?

"Bračni par bez dece nije porodica, a što ako su imali dete pa im je umrlo? To je nakaradno. Jedina svrha porodice ne bi smela biti prokreacija, koliko god mi pričali o demografiji. Šta je s porodicom kojoj je umrlo dete, pitam se. Oni jedino mogu stati nasred ulice i urlati, zar oni prestaju biti porodica", rekla je Eleonora Katić koja se bavi porodičnim pravom.

Aktuelna hrvatska ministarka Nada Murganić, kako je poručeno iz Ministarstva demografije, porodice, mladih i socijalne politike, ovaj zakon će komentarisati narednih dana, prenosi Jutarnji.