Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi predlog zakona o obrazovanju i vaspitanju: Moguće povećanje cene vrtića

Prema novom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je pred poslanicima, cene vrtića bi mogle da se prilično povećaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema predlogu tog zakona, lokalne samouprave neće morati više da dotiraju 80 odsto ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama, kao što je to do sada bio slučaj.

Roditelji do sada plaćali 20 odsto od ekonomske cene za boravak dece u vrtićima. Međutim, po predlogu novog zakona lokalne samouprave će biti u obavezi da finansiraju do 80 odsto te cene, što bi automatski moglo da dovede do toga da će roditelji morati da plaćaju tu razliku!

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u planu da se izradi socijalna karta roditelja kako bi se pravednije odredilo plaćanje, jer, kako kaže, "nema smisla da ljudi različitih prihoda plaćaju istu cenu". On je rekao i da ima onih koji su bogati i koji koriste vrtić jer je jeftin, a onda nema sredsatava za one koji su siromašniji, dodao je on tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Povezane vesti

Ekonomska cena vrtića se razlikuje od grada do grada. Najskuplje je u Beogradu, gde ta cena iznosi oko 27.900 dinara. Pošto grad dotira 80 odsto, roditelji za boravak mališana u predškolskim ustanovama izdvajaju nešto više od 5.500 dinara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica