Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenuta inicijativa da se roditeljima omogući da odaberu staratelje dece u slučaju nesreće

Prema aktuelnom zakonu, deca roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu – prepuštena su centrima za socijalni rad.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novinarka Tamara Skroza pokrenula je inicijativu "Naše dete – naša odluka" za izmenu Porodičnog zakona.

Izmenama zakona roditeljima bi se omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije.

Prema aktuelnom zakonu, ovo nije moguće, pa je odluka o deci roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu – prepuštena centrima za socijalni rad.

"Iako ova deca u velikom broju slučajeva u svom okruženju imaju ljude koji su im bliski i koji bi pristali da o njima vode računa, ona najčešće završavaju u hraniteljskim porodicama ili čak domovima za decu bez roditeljskog staranja", navela je Skroza. "Time je roditeljima i deci uskraćeno pravo da donose racionalne odluke o sopstvenoj budućnosti, kao i da se dodatno ugrožava dobrobit dece koja su i inače pogođena smrću u porodici", dodala je ona. 

Kaže da se ovo odnosi kako na maloletnu decu, tako i na punoletne osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi, a čiji roditelji do sada nisu imali mogućnost da donesu odluku o najadekvatnijem staratelju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica