Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada osnovala Savet za suzbijanje nasilja u porodici

Dan nakon svirepog ubistva u Rakovici Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici osnovala Savet za suzbijanje nasilja u porodici, a prva sednica Saveta se očekuje naredne sedmice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ministarka pravde Nela Kuburović koja je član tog Saveta, u izjavi za Tanjug kaže da je osnivanje Saveta predviđeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji je na predlog Ministarstva pravde Narodna skupština Srbije usvojila u novembru 2016, a čija je primena počela 1. juna ove godine.

Ona je istakla da osnivanje Saveta nije iznuđeno tragičnim događajima koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana, već je njegovo osnivanje predviđeno pomenutim zakonom.

"Morali smo da sačekamo formiranje Vlade u punom mandatu, kako bismo osnovali ovaj Savet", napomenula je Kuburović.

Pored nje, članovi Saveta su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rada Zoran Đorđević i ministarka bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, kao i predstavnici ustanova nadležnih za primenu zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Povezane vesti

Obezbeđeno 60 panik tastera za centre za socijalni rad

"Zbog sve učestalijih napada i događaja sa tragičnim ishodima u centrima za socijalni rad koji potresaju celu Srbiju i ostavljaju ogromne posledice na decu, porodice i društvo u celini, obezbedili smo panik tastere za 60 objekata, kako bismo sprečili da se slične tragedije ponove", izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i dodala da će se na taj način policija alarmirati u najkraćem roku, što će dalje uticati na veću bezbednost žena i dece korisnika usluga centara za socijalni rad, ali i svih zaposlenih u centrima.

Savet može, po potrebi, da uključi u rad i predstavnike naučnih i drugih stručnih institucija i udruženja čija je delatnost povezana sa zaštitom od nasilja u porodici.

Prema rečima ministarke, cilj Saveta je da prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i da blagovremeno otkloni nedostatke i nedoumice, koje se jave u praksi.

Takođe, kako je dodala, Savet treba da poboljšava koordinisanje i delotvornost nadležnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja, što je bio do sada najveći nedostatak sistema prilikom postupanja državnih organa u ovakvim slučajevima.

U prilog tome, nažalost govore i nemili slučajevi, gde su svoje živote izgubile dve žene i jedno dete u centrima za socijalni rad, rekla je Kuburović.

"Savet koji će pratiti sprovođenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, će na svojoj prvoj sednici, koja se očekuje tokom naredne sedmice, razmatrati načine na koje će se realizovati mere o kojima smo Stefanović, Đorđević i ja govorili na konferenciji za medije, održanoj nakon tragičnog ubistva majke i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici", napomenula je Kuburović.

Ona je istakla da smo donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dobili jak zakonski okvir za postupanje nadležnih institucija u slučjaevima porodičnog nasilja.

"Sada ceo sistem mora da sprovođenjem ovog zakona jača svoju koordinaciju, kao i odgovornost kako nadležnih državnih organa tako i svakog pojedinca, kako bismo tragične slučajeve uspeli da predupredimo ili smanjimo na najmanji mogući nivo", naglasila je ministar pravde.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da će se boriti protiv ovakvih stvari i da će se učiniti sve da se tako nešto više nikada ne dogodi.

Direktori centara za socijalni rad iz cele Srbije u ponedeljak u Beogradu

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, naložio je na danas održanom kolegijumu Ministarstva sazivanje sastanka sa direktorima centara za socijalni rad iz cele Srbije i predstavnicima sindikata zaposlenih u sektoru socijalne zaštite za ponedeljak, 17. jul 2017. godine. Na sastanku će biti obavljeni sveobuhvatni razgovori sa rukovodstvom centara i predstavnicima sindikalnih organizacija o konkretnim tragičnim događajima i o mogućim sistemskim rešenjima da do ovakvih slučajeva više ne dođe. Poseban fokus biće i na tome da zaposlenima u centrima za socijalni rad i u sistemu socijalne zaštite budu obezbeđeni bolji uslovi za rad, bolja zaštita i zakonska rešenja koja se odnose na njihov rad i u smislu fizičke sigurnosti. Ministar Đorđević je upoznao predsednicu Vlade Republike Srbije u neposrednom kontaktu po povratku sa njenog službenog puta o slučaju, temi i merama koje su preduzete, i predsednica Vlade se uključila i u aktivnosti na donošenju mera i rešenja da se ovakvi tragični događaji više nikada ne dogode.

On je precizirao da su juče povređena i tri radnika Centra, ali da su oni van životne opasnosti i da su medicinski zbrinuti, kao i da je izdao nalog da inspekcija utvrdi da li je bilo propusta u radu.

"Donećemo odmah određene mere u okviru ovog ministarstva da ustanove budu dodatno obezbeđene i budu uvedene dodatne procedure", poručio je Đorđević.

Inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Rakovici

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da će naložiti vanredni inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Rakovici jer je to njegova zakonska obaveza.

"Moram naložiti nadzor, to je moja zakonska obaveza. Ako postoji odgovornost bilo koga on će da odgovara, niko neće biti aboliran. Moramo da delujemo kao ministarstvo, vlada, država, društvo da se zajednički borimo protiv ovoga", rekao je Đorđević gostujući na RTS-u.

On je dodao da razume protest zaposlenih u centrima za socijalni rad, da je za ponedeljak zakazao sastanak sa svim direktorima centara, kako bi saslušao sa kakvim se problemima suočavaju i koji su njihovi predlozi za rešenja.

"Pokušaćemo da obezbedimo tim ljudima najbolje uslove rada, kako bi oni obezbedili mir i sigurnost građanima koji traže zaštitu u tim ustanovama", rekao je ministar.

On je dodao da je juče posetio povređene radnika centra koji su zbrinuti na VMA i da će to učiniti i danas, napominjući da su oni u stabilnom stanju a da je jedan radnik pušten na kućno lečenje.

Govoreći o najavljenom osnivanju Saveta za borbu protiv nasilja u porodici, on je rekao da je to predviđeno novim zakonom.

Upitan ko odlučuje kako će se supružnici viđati decu on je rekao da to odlučuje sud, a da Centar za socijalni rad postupao samo po nalogu suda.

"Čovek koji je izvršio zločin je bio krivično gonjen, ali nije za nasilje u porodici", pojasnio je Đorđević i dodao da su od početka godine ubijeno 22 žene u porodičnom nasilju.

On je rekao da je završen inspekcijski nadzor nad Centrom za socijalni rad na Novom Beogradu gde je muž ubio ženu, potvrdivši da je dobio izveštaj na uvid i prosledio ga tužilaštvu, ali nije želeo da navede šta piše u njemu.

"Zakonska obaveza ministra kada se ovakve stvari dešavaju da se sprovede inspekcijski nadzor. Inspekcija izvrši nadzor, napravi izveštaj i preda ga sa konkretnim merama", pojasnio je on i dodao da je njegova zakonska obaveza da naloži nadzor i nad Centrom za socijalni rad u Rakovici.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica