Pre samo sedam dana u Centru za socijalni rad muž je ubio svoju ženu, pred decom. Za sve žene u Srbiji, ova brutalna, nezapamćena tragedija, bila je ogorman šok. Nesigurnost se neka uvuče u kosti, lavina pitanja se pokrene...Svoje mišljenje o tome iznela sam u svom komentaru. Međutim, taj broj Blic žene još nije ni stigao ni kioske, a još jedna žena je nastradala. Ovog puta nastradalo je i dete od samo četiri godine. Na istom mestu. Na mestu gde žena i deca treba da se osećaju sigurno i zaštićeno. Sada se osećam mnogo, mnogo gore.

Ako je moguće, a ispostavilo se da jeste, da žena bude ubijena u Centru za socijalni rad, kako će se ijedna žena u Srbiji od sada osećati bezbedno? Samo od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 18 žena. Od 1. juna, od kada je novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu, ubijene su tri. Sve je obećavalo. Šta se desilo?

Troje dece sigurno je imalo veoma teško detinjstvo. Oca deset puta prijavljenog za nasilje i majku koja je svakodnevno slušala pretnje, živela u neprestanom strahu. Majku koja je, bez obzira na strah, skupila hrabrosti da ga napusti i trudila se da im, koliko-toliko, pruži bezbedno odrastanje. A sada su ostali i bez nje. Kojim će tokom sada ići njihovi životi? Tuga.

Zašto? Koji to zakon kaže da žena mora da dovodi decu na viđanje sa ocem. Da podsetim, ovoj tragediji prethodilo je dugogodišnje nasilje, čovek je dve godine proveo u zatvoru zbog napada na rođeno dete. Dakle, reč je o čoveku koji je osuđivan za nasilje. U nekoj drugoj zemlji ne bi smeo da im priđe ni na sto metara.

Koja to pravila, zakonska ili ljudska, nalažu da deca moraju pošto-poto da viđaju oca koji je na kraju ubio njihovu majku. I to u kontrolisanim uslovima. Ako su uslovi već kontrolisani, zašto niko nije reagovao? Da li je moguće baš toliko pogrešiti u proceni?

Naravno, ne znači da ako je agresija muža usmerena na ženu, mora da bude usmerena i na decu. Slažem se da deca, naravno, treba da viđaju oca, ali da je situacija bila bolja, drugačija, deca ne bi ni viđala oca u Centru za socijalni rad... Ali ovde to nije bio slučaj, ovde je nasilje bilo evidentno.

Šta god svi mi pričali, činjenica je jedna. Ubistvo, samoubistvo i deca siročad. I sve dok se s nasilnicima ne bude radilo na adekvatan način, sve dok se problem ne bude rešavao, već kažnjavao postupak, nažalost, biće tako.

Autor teksta: Sandra Subotin