Uprkos upozorenjima epidemiologa, sve veći je broj roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Pokret protivnika vakcinacije se širi, a mnogi navode "dokaze" iz različitih studija o navodnim opasnostima koje prete od vakcina. Jedan od glavnih argumenata je da su vakcine uvedene u vreme kad je smrtnost od zaraznih bolesti bila 95 odsto, pa se ističu grafikoni smrtnosti, a ne obolevanja. Neki ističu "štetne sastojke" koji se nalaze u vakcinama, a za koje veruju da mogu izazvati alergijske reakcije, pneumoniju, pa čak i neurološke smetnje kao što je autizam. Drugi su uznemireni zakonima koji zahtevaju da sva deca budu vakcinisana kako bi mogla da pohađaju državne škole...

Međutim, uprkos svemu tome, veliki dokazi Centara za kontrolu bolesti tvrde da su vakcine bezbedne za decu i odrasle i da su neophodne kako bi zaštitile javnost od širokog spektra zaraznih bolesti.

Za decu koja imaju ugrožen imunitet, potrebno je da se pojavi samo jedno nevakcinisano dete koje će preneti bolest i tako ugroziti njihov život.

To je upravo bio i slučaj sa malenom Ešli Ekols kojoj je život visio o koncu nakon što se zarazila malim boginjama.

Njena mama ispričala je kroz kakvu su agoniju prošli i upozorila sve roditelje da, kako se ova priča ne bi ponovila, obavezno vakcinišu svoju decu.

Let me address the recurring questions:  I contacted her transplant nephrologist regarding her exposure, who in turn...

Posted by Camille Echols on Wednesday, June 21, 2017

"Do sada sam bila prilično "tiha" na društvenim mrežama, kada je u pitanju antivakcinalni pokret. Viđala sam one zabavne komentare vrlo mudrih roditelja koji glase: "Zašto bi moje nevakcinisano dete bilo pretnja tvom vakcinisanom detetu, ako ste toliko sigurni da su efikasne?".

EVO ZBOG ČEGA! Postoje ljudi koji ne mogu da prime živu vakcinu, kao što je moja ćerka koja je imala transplantaciju bubrega kada je imala dve godine. Dobila je vakcinu protiv malih boginja, ali nije mogla i drugu jer je bila imunosuprimirana (oštećenje imunog sistema zbog kojeg se povećava opasnost od infekcije) i umesto da razvije imunitet, ona bi dobila se zarazila virusom.

Pre nekoliko dana došla je u kontakt sa detetom koje joj je prenelo male boginje i sada smo u bolnici. Podvrgnuta je različitim ispitivanjima, injekcijama imunoglobulina i sada moramo da čekamo šta će reći doktor. Period inkubacije malih boginja traje od sedam do 21 dana. Dakle, pored svega što činimo, mogla bi da bude bolesna još naredne tri nedelje, a čak bi mogla i teško da se razboli. 

Molim vas, ako ste od onih koji veruju da dete može da postane autistično zbog vakcine, MOLIM VAS edukujte se. Ne postoji nijedna jedina studija koja je to dokazala. Ukoliko ne vakcinišete decu dovodite u rizik decu poput moje ćerke. Prošla je kroz mnogo toga proteklih dana, a sve je moglo da se izbegne."