Do kraja godine trebalo bi da bude dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa koja će se davati deci mlađoj od 12 godina na dobrovoljnoj bazi. Ukoliko se roditelji odluče da vakcinišu decu, vakcina će biti besplatna.

Do kraja ove godine trebalo bi da počne nabavka i primena vakcine protiv humanog papiloma virusa koja se daje devojčicama i dečacima mlađim od 12 godina. Vakcina će biti besplatna, a u Ministarstvu zdravlja čvrsto obećavaju da će se to desiti vrlo brzo.

"Nedavno usvojenim pravilnikom predviđena je nabavka i primena te vakcine u drugoj polovini godine. Cepivo će biti obezbeđeno za svu decu. Ko još ne zna, radi se o preporučenoj vakcini, dakle, nije obavezna, a daje se na dobrovoljnoj bazi", kažu nadležni.

Roditelje koji su javljali Alo-u zabrinulo je to što je ta vakcina pompezno najvaljena u decembru prošle godine, u zemlju je ušla nedovoljna količina cepiva za svu decu u Srbiji, a onda se stalo.

Zabrinutost roditelja je potpuno razumljiva kada se uzmu u obzir upozorenja srpsih ginekologa koji su nedavno tvrdili da je čak 70 odsto populacije zaraženo HP virusom, kao i da vlada prava epidemija.

A kada se tome doda i da je HP virus uzročnik raka organa genitalnog trakta, jasno je onda zašto profesor dr Vladimir Kovčin, naš poznati onkolog, blagonaklono gleda na čitavu proceduru koja je predviđena u našoj zemlji.

"Definitivno je jasno da je HP virus jedan od osnovnih uzroka maligniteta genitalnih organa, recimo grlića materice i penisa. Ukoliko je vakcina dobro napravljena, od dovoljnog broja sojeva tog virusa koji je izazivač pomenutih bolesti, ima smisla vakcinisati decu. Kao što znamo, vakcine su iskorenile mnoge teške zarazne bolesti, kao što su tuberkuloza, velike boginje i druge. Teorijski, slično bi trebalo da se desi i sa karcinomom grlića materice, ukoliko je virus jedini uzročnik te vrste raka.

Sigurno je da će vakcina smanjiti učestalost pojave bolesti. Da li će to tako biti, ostaje da se vidi na osnovu rezultata epidemioloških studija koje će morati da se rade u vezi sa primenom te vakcine. Da bi to sve zaživelo, potrebno je da prođe barem 10 godina, kako bismo videli prve rezultate", objašnjava dr Kovčin za "Alo".

U Ageniciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) su rekli da još nije predat ni jedan zahtev za analizu i registraciju vakcine protiv HP virusa.

"Ove godine nismo imali na analizi vakcine protiv HPV-a. Prošle godine smo imali 'gardasil', čiji je atest izdat u septembru", naveli su u ALIMS za "Alo".