Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Sad u borbi protiv narkomanije: Učenici od septembra dobijaju testove na narkotike

Od septembra roditelji novosadskih osnovaca i srednjoškolaca moći će svoju decu da testiraju na narkotike.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Grad Novi Sad će predstojećim rebalansom budžeta obezbediti 10 miliona dinara za kupovinu testova na narkotike, koji bi trebalo da početkom naredne školske godine budu podeljeni roditeljima 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola u gradu, zaključeno je na današnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Prema rečima predsednika Koordinacionog tela i člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje mr Vladimira Jelića, zaključak sa današnje sednice je da se Gradska uprava za obrazovanje zaduži da obezbedi sredstva za kupovinu testova za najširi opseg narkotika, koje će škole nabavljati i deliti roditeljima.

Narkomanija sve više uzima maha među našom decom u srednjim, pa čak i osnovnim školama. Grad zajedno sa roditeljima mora preduzeti sve potrebne mere da se ona suzbije, a jedna od najefikasnijih mera je prevencija.

Roditelji će se sami opredeliti da li će besplatne testove iskoristiti za svoju decu ili neće, da li će ih negde sačuvati kao opomenu ili će se odlučiti da ih bace ili poklone nekome - istakao je Jelić, naglašavajući da je "plan da se ovom merom deca odvrate od toga da uopšte probaju drogu, jer znaju da mogu biti otkriveni".

Grad Novi Sad biće prvi koji je objavio rat narkomaniji među najmlađima na ovaj način, a ako se pokažu dobri rezultati, verujem da će naš primer slediti i drugi. Apelujemo na roditelje da sarađuju u ovoj akciji, jer se mnogima dešavalo da otkriju da im je dete narkoman kada bude već prekasno - dodao je Jelić.

Povezane vesti

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama će obezbediti za sve roditelje čija deca idu u srednje škole ili sedmi i osmi razred osnovne škole testove na narkotike i propratno, vrlo detaljno uputstvo kako se oni koriste.

Reč je o 25.000 testova, za koje će grad obezbediti oko 10 miliona dinara. Nabavke će realizovati škole, kao i distribuciju roditeljima.

Najnovije

Vesti

Porodica