U saopštenju organizacije SOS Dečija sela Srbija, navode se podaci Republičkog zavoda za statistiku, iz aprila ove godine, prema kojima su najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene porodice sa troje ili više dece.

Zabrinjava podatak da se 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva, imajući u vidu da siromaštvo u velikoj meri utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta, ukazala je SOS Dečija sela Srbija.

Ta organizacija će Međunarodni dan porodice obeležiti nizom programa, među kojima je za danas planirano da "Super autobus" poseti Prihvatni centar Divljana i, kroz različite aktivnosti, provede dan sa decom izbeglicama i njihovim porodicama.

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice širom Srbije

Centar za podršku porodici "Putokaz" iz Niša biće deo manifestacije "Zdrava tvrđava", koja se odigrava na Niškoj tvrđavi, dok će Centar za podršku porodici Obrenovac, od 11 do 13 časova, na gradskom trgu u Obrenovcu za svoje sugrađane organizovati muzičke igre i druženje sa animatorima za decu.

U SOS Dečijem selu Kraljevo biće organizovano druženje SOS porodica, takmičenje u karaokama i izvođenje priredbe koju su deca o kojoj brinemo pripremila za ovu priliku.

Međunarodni dan porodice obeležićemo i u okviru programa "Solidarnost", kroz radionice i kreativne aktivnosti sa decom izbeglicama i njihovim porodicama u Prihvatnim centrima u Preševu, Bujanovcu, Adaševcima i Principovcu, navodi se u saopštenju.

Centar za podršku porodici Beograd na značaj i važnost porodice podsetiće decu iz romskog naselju Kamendin, u kome će danas, od 11 do 13 časova, organizovati radionicu "Igrom do osmeha", posvećenu porodici i porodičnim vrednostima.

Radionicu će pratiti i prijateljsko takmičenje u različitim igrama i disciplinama.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.