Prijava će kao i do sada biti potpuno besplatna i odvijaće se u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave.

„Ova usluga je u rad prvi put puštena u prošlogodišnjem konkurnom roku na teritoriji Beograda. Tada je preko nacionalnog Portala eUprava zahtev podnelo 10.000, odnosno polovina roditelja. Pokazalo se da sistem funkcioniše besprekorno i da Direkcija ima kapacitete da ovaj servis proširi na teritoriju cele Srbije“, rekao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodao :

„Na inicijativu lokalne vlasti, uslugu smo omogućili korisnicima iz Sremske Mitrovice i Šapca. Koristimo ovu priliku da pozovemo i druge opštine da slede njihov primer i elektronski upis u vrtiće uvrste u svoje rednove usluge.“

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice izrazio je veliko zadovoljstvo što će se Online upis dece u predškosle biti dostupan i u ovoj opštini.

„Na ovaj način roditeljima ćemo olakšati jedan važan i veliki životni korak. Pomoći ćemo im da uštede svoje dragoceno vreme, a ceo proces upisa učiniti jednostavnijim i transparentnijim“, istakao je Sanader i pozvao sve roditelje da predaju zahtev za upis dece u vrtić elektronski jer će na taj način uštedeti vreme koje mogu da provedu sa svojom decom.

Podsetimo, Online upis dece u vrtiće prva je e-usluga nastala kao rezultat povezivanja i ukrštanja baza podataka i sistema različitih državnih institucija. Zahvaljujući ovom složenom procesu, brojna dokumenta potrebna za upis, koja su roditelji do sada morali da pribavljaju pred šalterima, zamenio je jedan obrazac.

Uputstvo za slanje zahteva:

1. Otvorite sajt www.euprava.gov.rs

2. Kliknete na polje “prijava” u gornjem desnom uglu

3. Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil

4. Odaberete uslugu “upis deteta u predškolsku ustanovu”

5. Odaberite željenu predškolsku ustanovu

6. Popunite formular ličnim podacima roditelja i deteta, te podacima vezanim za upis

7. Dobijate rezultate na osnovu unetih podataka, i ako je sve u redu, kliknete na “podnesi zahtev”

8. Stiže obaveštenje da je zahtev podnet, ali i mogućnost interakcije s vrtićem preko polja “upišite poruku”