Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 12. juna, dok će upisne komisije razmatrati žalbe roditelja do kraja tog meseca.

Kako je ranije saopštio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, u 17 ustanova roditelji će moći da konkurišu za 5.115 mesta u jaslama, 1.537 mesta u vrtićima i 229 mesta za produženi boravak predškolaca, mimo obaveznih četiri sata boravka za sve predškolce.

Taj sekretarijat će predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto, ukoliko bude takvih zahteva.

Od broja ovogodišnjih zahteva zavisiće broj dece koja će biti na listi čekanja.

U beogradskim predškolskim ustanovama ukupno boravi oko 60.000 dece, dok za oko 9.000 mališana Grad Beograd refundira deo troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama.

Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak razgovarao je 25. aprila sa direktorima predškolskih ustanova i predsednicima upisnih komisija i pozvao ih da proces upisa bude transparentan, po unapred utvrđenim propisima i kriterijumima.

On je tada rekao da grad spremno dočekuje predstojeći upis i najavio moguće povećanje broja mesta u vrtićima prenamenom škola, proširenjem predškolskih ustanova tamo gde je moguće, te gradnjom novih vrtića.

Gak je tada precizirao da na upis trenutno čeka 8.280 dece, od kojih je 4.902 mališana sa prioritetom.

Prioritet pri upisu

Deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, kao i mališani koji imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić, imaće prioritet pri upisu.

Onlajn upis u vrtić

I u ovogodišnjem upisnom roku, roditeljima će, pored toga što zahteve mogu da podnesu neposredno u ustanovama, biti dostupan i onlajn upis dece u vrtiće putem nacionalnog portala "eUprava".

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, elektronsko podnošenje zahteva će se odvijati u dva koraka - popunjavanje i slanje prijave, a sam proces je besplatan.

Ta e-usluga prvi put je u rad puštena u maju prošle godine, a zahtevi su tim putem podneti za čak polovinu dece upisane u predškolske ustanove u Beogradu u prošlom konkursnom roku.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu, Dušan Stojanović očekuje da će se ove godine broj zahteva značajno uvećati i "nadmašiti šaltere" i pozvao roditelje da predaju zahtev za upis dece u vrtić elektronski.

Detaljan postupak za upis preko interneta možete pogledati na linku: