Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene koje bebe dočekuju s osmehom: Danas je Međunarodni dan babica

Poziv babica jedan je od najlepših, najplemenitijih i najodgovornih poziva, a danas se širom sveta obeležava njihov dan.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Međunarodni dan babica 5. maj u Vranju je obeležen u prostorijama škole za roditeljstvo u Centru za prevenciju pod sloganom „Babice,majke i porodice: Partneri za život“.

Doktor Dragan Pešić kaže da je stručnim sastankom, prezentacijom i tribinom pokušano da se skrene pažnja na važnost partnerstva između babica, majki i porodica.

"Babice su svakodnevno na izvoru novog života, pomažu izgradnju nove porodice, u rukama babica je ključ za budućnost. Posao babica je jedan od najlepših, najodgovornijih i najhumanijih, i kao takav ima uticaj da menja svet. Skoro 290.000 žena i preko tri miliona dece širom sveta umre svake godine kao rezultat komplikacije trudnoće i porođaja koje su mogle biti sprečene. Većina ovih smrtnih slučajeva će se sprečiti ukoliko ima dovoljno kvalifikovanih i iskusnih babica", poručuje doktor Pešić.

Povezane vesti

U obeležavanju ovog značajnog datuma učestvovale su stalne partnerske organizacije ZZJZ, Crveni krst Vranje, Medicinska škola „Dr Izabel Emsli Haton“ kao i zdravstveni radnici iz odgovarajućih službi.

"Za 36 godina rada tri babice iz Porodilišta u Vranju Zorica, Nada i Marina pomogle su da na svet dođe 36.000 beba."

Godišnje na Ginekološkom odeljenju u Vranju rodi se u proseku 1.700 beba.

"Pacijentkinje iz Pčinjskog okruga i Kosovskog pomoravlja prima i brine o njima 100 lekara, babica i sestara", kaže Pešić.

Najnovije

Vesti

Porodica