Elektronsko podnošenje zahteva će se, kao i do sada, odvijati u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave, a proces će ostati u potpunosti besplatan.

Zahvaljujući e-usluzi, koja je prvi put u rad puštena u maju 2016. godine, zahtev je preko nacionalnog Portala eUprava podnet za čak polovinu dece upisane u predškolske ustanove u Beogradu u prošlom konkursnom roku. 

www.euprava.gov.rs

Nacionalni portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine i nalazi se na adresi . Trenutno, broji preko 800 000 aktivnih korisnika. Podnošenje zahteva za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja, online upis dece u vrtiće, zakazivanje termina za ličnu kartu i vozačku dozvolu, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, registracija vozila i zamena vozačke dozvole, trenutno su najpopularnije od ukupno 600 različitih elektronskih usluga.

"Očekujemo da će se ove godine broj zahteva značajno uvećati i nadmašiti šaltere. Dokazali smo da sistem funkcioniše. Svih 10.000 prijava, koje su podnete preko eUprave, dostavljene su nadležnim predškolskim ustanovama. Naši dosadašnji korisnici su najbolja preporuka svim roditeljima koji će ove godine rešavati važno životno pitanje upisa dece u vrtiće", rekao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On je dodao da je tim Direkcije danonoćnim radom uspeo da korišćenje ove e-usluge omogući nezaposlenima, kao i roditeljima koji nisu državljani Republike Srbije, što će je u prošlogodišnjem roku predstavljalo prepreku za prihvatanje velikog broja zahteva.

"Kao i svaka druga e-usluga nacionalnog Portala, i Online upis dece u vrtiće, najlakše se koriguje onda kada je najaktivniji. Dakle, Direkcija će nastaviti da unapređuje ovu uslugu u predstojećem upisnom roku. Kako neki problem ili nelogičnost budu detektovani, tako će biti i korigovani. Međutim, moramo da apelujemo na roditelje da pažljivo proveravaju sve podatke koje unose, a posebno matične brojeve, jer se tokom prošlog upisnog roka ovo pokazalo kao najveći problem i prepreka za slanje zahteva", dodao je Stojanović.

On je pozvao sve roditelje da predaju zahtev za upis dece u vrtić elektronski jer će na taj način uštedeti vreme koje mogu da provedu sa svojom decom. 

Podsetimo, Online upis dece u vrtiće prva je e-usluga nastala kao rezultat povezivanja i ukrštanja baza podataka i sistema različitih državnih institucija. Zahvaljujući ovom složenom procesu, brojna dokumenta potrebna za upis, koja su roditelji do sada morali da pribavljaju pred šalterima, zamenio je jedan obrazac.

Uputstvo za slanje zahteva - osam klikova do željenog vrtića: 

1. Otvorite sajt www.euprava.gov.rs

2. Kliknete na polje "prijava" u gornjem desnom uglu

3. Otvorite nalog ili se ulogujte na svoj profil

4. Odaberete uslugu "upis deteta u predškolsku ustanovu"

5. Odaberite željenu predškolsku ustanovu 

6. Popunite formular ličnim podacima roditelja i deteta, te podacima vezanim za upis

7. Dobijate rezultate na osnovu unetih podataka, i ako je sve u redu, kliknete na "podnesi zahtev"

8. Stiže obaveštenje da je zahtev podnet, ali i mogućnost interakcije s vrtićem preko polja "upišite poruku"