Od 10. do 16. aprila, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, obeležava se Svetska nedelja homeopatije.

Širom sveta homeopate, ljubitelji i korisnici promovišu ovaj način lečenja kao efikasan, prirodan i bezbedan. Jačanjem imuniteta i celokupnog zdravlja homeopatija povećava otpornost organizma prema infekcijama i mogućim bolestima.  

U našoj zemlji homeopatija je prihvaćena 2006. godina od strane Ministarstva zdravlja kao komplementarna grana medicine.

Povodom obeležavanja Svetske nedelje homeopatije održana je i konferencija za medije na kojoj je govorila i Marija Krivačić mr ph marketing direktor Alpen pharme i homeopata. Ona je istakla da se već 10 godina nemački kompleksni homeopatski lekovi mogu kupiti u svakoj apoteci širom Srbije. Homeopatski lekovi su napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka, biljaka i minerala posebnom metodom.

"Roditelji se uglavnom opredeljuju za korišćenje ovih lekova prema preporuci pedijatra ili lekara opšte prakse. Pravilnom upotrebom ovih lekova smanjuje se prekomerna i neopravdana upotreba antibiotika, posebno u dečjem uzrastu", rekla je dr Krivačić na konferenciji.

Dr Marija Krivačić, Foto: Promo

Trenutna slika Srbije kada je homeopatija u pitanju

Od 2002. godine u Srpskom lekarskom društvu aktivna je Sekcija za homeopatiju. Svake godine osnovne principe homeopatije nauči od 70-100 lekara iz svih gradova Srbije. Cilj sekcije je da homeopatsko lečenje dobije zasluženo mesto u okviru medicinske terapijske prakse dostupne svim građanima, kaže Irena Stojković mr ph član predsedništva Sekcije za homeopatiju srpskog lekarskog društva.

Treba istaći da se homeopatija može primenjivati sa konvencionalnom medicinom bez štetnih nus pojava.

Osnivač homeopatije je nemački doktor Samjuel Hanemen koji je pretpostavio da supstanca koja izaziva tegobe može i da ih uspešno izleči. Homeopatski lekovi imaju mnogo manje neželjenih dejstava nego konvencionalni lekovi.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji homeopatski način lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah posle kineske medicine.

Iskustva roditelja

Mama dva dečaka, Luke i Đorđa, Nataša Vučinić za lečenje zdravstvenih tegoba cele porodice koristi kombinovane homeopatske lekove.

"Preporuku za ovo dobila sam od pedijatra iz doma zdravlja Novi Beograd. Korišćenjem Tonsilotrena, izbegli smo operaciju krajnika i nekoliko puta anginu izlečili bez antibiotika, što mi mnogo znači".

Pedijatri  preporučuju kompleksne homeopatske lekove od najranijeg dečijeg uzrasta. Kada je reč o odraslim osobama homeopatski lekovi su prva linija odbrane od virusa, alergija, upale sinusa i bolova u grlu.