Poslednjih nekoliko nedelja vaške su se "uselile" u pojedina beogradska obdaništa.

Kako objašnjavaju nadležni u predškolskim ustanovama, reč je o manjem broju dece, koja se odmah isključuju iz kolektiva kako bi se sprečilo širenje među drugima. Takođe, čim se pojave vaške, u vrtićima se, pored redovnih, preduzimaju i dodatne preventivne mere.

Samo u kosi

Vaške su sitni paraziti, insekti koji žive samo u ljudskoj kosi, a veoma brzo se kreću po glavi. Pošto se čvrsto zakače za vlas, teško se uklanjaju. Odrasle ženke polažu jajašca - gnjide. Skidaju se ručno, specijalnim šamponima, a u poslednje vreme postoje saloni koji se bave uklanjanjem vaški.

Prema rečima Lidije Hutović, direktorke PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, vaške su se pojavile u jednom objektu, ali je situacija sada normalizovana. Ona ističe da su odmah obavešteni roditelji koji su, uz saradnju sa vaspitačima i medicinskim sestrama na preventivi, pomogli da se mališani očiste i nastave normalno da pohađaju vrtić.

Grujić kaže da se, u slučaju pojave vaši, deca svakog dana pregledaju po dolasku u vrtić, a ona kod kojih se nađu se vraćaju kući. Takođe, redovna je kontrola kose jednom nedeljno.

Grupa u kojoj se kod nekog deteta pojave ovi paraziti "izdvaja" se od drugih mališana.

"Iako nema pravila, najčešće se pojavljuju kada se mališani vrate sa letnjeg i zimskog raspusta ili rekreativne nastave", navodi Grujić.

Kod dece koja idu u vrtić, vaške su češće nego u jaslama, i to mnogo više kod devojčica nego kod dečaka.