Današnja deca se vešto služe tehnologijom i samostalno upravljaju kompjuterima i telefonima. U početku im roditelji asistiraju, ali već oko treće godine oni potpuno autonomno biraju šta će da gledaju i "skroluju" po ekranu pametnog telefona. Međutim, iza naizgled omiljenih crtanih filmova kriju se veoma zastrašujuće animacije.

Dakle, takav vid "zabave" i "odmaranja" sa sobom nosi i druge opasnosti, a jedna od njih se krije baš među raznim šarenim video klipovima. 

Kako prenosi BBC, ako roditelji ne paze, sasvim je moguće da njihovo dete klikne ili "tapne" na nešto što liči na sasvim običan video sa popularnom Pepom Prase u glavnoj ulozi, ali samo sekundi nakon što se pritisne dugme "play" sve postaje mnogo mračnije. 

Pojavljuje se zubar sa ogromnim špricem, koji čupa zube Pepi, a ona počinje da vrišti. 

"Pepa vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista. To nije nešto što bi trebalo da gleda trogodišnjak. Ipak, crtež i animacija su dovoljno slični pravoj Pepi da mogu da prevare i dete i roditelja", kaže Lora Džun za BBC. 

Foto: Shutterstock

Britanska kuća je posle ovog razgovora na Jutjubu pronašla stotine klipova u kojima glavne uloge imaju popularni likovi iz omiljenih dečjih crtaća, ali koji su prepuni neprikladnih tema - od Pepe, preko Miniona, do Elze, pa čak i lokomotive Tomasa. 

Neki klipovi su bezazlene parodije, ali su neke prepune sadržaja koji je uznemirujuć ili strašan čak i za stariju decu. 

Tako na jednog od 100 najgledanijih kanala, koji je stekao popularnost otvaranjem igračaka i proizvoda nalik popularnom "kinder jajetu", sada ima klipove sa naslovima "Velika Elzina slina", "Goli Hulk ostao bez gaća", pa čak i "Krvava Elza: Spajdermen lomi ruku Elzi". 

Na Jutjubu se mogu naći i nezvanični crtani filmovi sa Pepom u kome se ona sreće sa zombijima, pa čak i postaje jedan. 

BBC nije dobio odgovor od kompanija Dizni i EntOne, koje su vlasnici intelektualne svojine, dok su iz Jutjuba saopštili da su "ozbiljno posvećeni informacijama koje dobijaju i da se sadržaj pregleda 24/7 i da se ono što je neprikladno odmah skida". 

"Preporuka roditeljima je da koriste YouTube Kids aplikaciju na svojim uređajima, na kojoj može da se upali filter za isključivo bezbedan sadržaj", navode iz Jutjuba,ali ipak dodaju da "ipak nijedan filter nije 100 odsto siguran".