Noa Zunde, koji je bio star 22 meseca preminuo je od toplotnog udara nakon što je sedam sati bio zatvoren u automobilu. 

Kako je rekla na suđenju, njegova majka Romi Zunde je bila ubeđena da je Nou ostavila u vrtiću. Romi je patila je od hronične neispavanosti, stresa i postporođajne depresije, rečeno je na sudu. 

Protiv nje nije podignuta optužnica, a njen advokat smatra da je ne bi trebalo smatrati krivično odgovornom, ali ovaj slučaj treba da služi kao opomena i upozorenje, kako bi se u budućnosti sprečile slične tragedije.

Sudski psiholog je tokom istrage istakao da smatra da je godpođa Zunde pretrpela kratkoročni gubitak pamćenja sa kojim se često susreću majke, pod nazivom "sindrom zaboravljanja bebe".

"Ako ste u stanju da zaboravite da platite račune, sposobni ste i da zaboravite da li ste uzeli svoju bebu iz automobila", rekao je Metju Mundi, sudski veštak i vanredni profesor na Univerzitetu Monaš.

"Ljudska memorija je ograničena i postoji određen broj stvari koje možemo da se setimo u svakom trenutku, a količina informacija koje možemo da držimo u glavi zavisi od opšteg stanja organizma. Posmatrano neurološki, mozak ne pravi razliku između informacija - plati račun, uzmi bebu ili odgovori na poruku", kaže ovaj psiholog.

Prema mišljenju psihologa propust može da se desi svakome. U gradu Kintonu, u australijskom okrugu Viktorija, Noa je samo jedno od petoro dece koji su umrli u roku od 10 godina, nakon što su ih roditelji zaboravili u toplom automobilu.

Zbog sličnog problema, sud u Sjedinjenim Američkim Državama predložio je da se u automobile ugrađuju senzori koji bi upozoravali roditelje na prisustvo dece.