Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi nastavni program za osnovce: Petaci od septembra dobijaju tri nova predmeta

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Učenici koji će u septembru poći u peti razred imaće tri nova predmeta - Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše Politika.

Kako piše list, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede dosadašnji izborni predmeti - čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar biće vannastavne školske sekcije, a budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja napravio je osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

Urađen je i nastavni program za pet razred koji bi se mogao primenjivati od septembra, navodi list.

Povezane vesti

"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", rekla je za Politiku pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Ona je navela da je "iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet".

"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije", kazale je Mijatović.

Prema njenim rečima, fizičko vaspitanje će prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje a biće u rasporedu dva časa nedeljno.

Izabrani sport, koji je bio treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti, a na njegovo mesto dolazi informatika. Nadležni navode da deca neće imati više časova nego sada.

Plan je da se programi za šesti, sedmi i osmi razred razvijaju i postepeno uvode iz godine u godinu. Ako se plan ostvari učenici koji su sada četvrti razred učiće po inoviranim programima do kraja osnovnog obrazovanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica