Osim za udžbenike, radne listove, razne priručnike, zbirke zadataka, pojedini roditelji učenika mlađih razreda osnovne škole izdvajaju dve hiljade dinara godišnje i za časopise.

Iako u školama objašnjavaju da ova kupovina nije obavezna, u praksi je sasvim drugačije. Učitelji "diskretno" skreću pažnju roditeljima da bi bilo poželjno da ih kupe, da ih većina dece ima...

Roditelji, koji su se javljali želeli su da ostanu anonimni, ali rekli su da je kupovina tih časopisa uzimanje para i da ne znaju čemu služe. Oni se pitaju, zašto bi deca morala da koriste u nastavi te listove, kad već imaju udžbenike i radne sveske.

U nekim školama deca, čiji roditelji ne žele da kupe časopise, imaju neprijatnosti i to pred celim razredom.

"Nisam želela da kupim jedan časopis, jer mislim da je nepotreban, pored velikog broja knjiga koje već imaju za treći razred. Međutim, učiteljica je svakog dana mom detetu govorila da donese hiljadu dinara, da su sva deca dala... Bila sam, maltene, na stubu srama. Sin je odneo novac za prvo polugodište, a dala sam im i za drugo, jer ne želim da dete bude prozivano svakodnevno. Starije dete nije imalo obavezu da kupi časopis dok je bio u nižim razredima, a mlađe mora", priča jedna majka.

Foto: Shutterstock

U školama kažu da su jedina obavezna "literatura" udžbenici i radni listovi, a da je sve ostalo dodatni materijal. Preporuka je, dodaju, da učenici imaju i te časopise, ali niko od nastavnika ne može da kaže da su obavezni i da, na bilo koji način, primora decu i roditelje da kupe časopise.

Listovi namenjeni školarcima izlaze, uglavnom, jednom mesečno, a cena koju roditelji plaćaju je hiljadu dinara po polugodištu. Ne postoji mogućnost da se kupi samo za jedan mesec, već samo za celo polugodište, odnosno školsku godinu.

Roditelji često navode da deca gotovo da i ne otvore te časopise, a kamoli da ih koriste za lakše učenje.