Prema definiciji, netolerancija na laktozu je poremećaj koga kod nekih ljudi, a usled nedostatka enzima laktaze u crevima, uzrokuje mlečni šećer ili laktoza. Pojavljuje se nekoliko sati nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda, a može uključivati ​​sledeće simptome: nadutost i želučane grčeve, proliv i, u teškim slučajevima, povraćanje. Jačina simptoma zavisi od stepena nedostatka enzima laktaze.

U težim slučajevima netolerancije na laktozu, mleko i mlečne proizvode nije dozvoljeno konzumirati. Oni moraju biti zamenjeni pažljivim odabirom drugih namirnica i drugih proizvoda bez laktoze. Na tržištu su takođe dostupni mleko i mlečni proizvodi bez laktoze.

Stroga dijeta preporučuje se ako su simptomi jaki i ozbiljno smetaju u svakodnevnom životu. Kod lakšeg poremećaja slobodno se mogu konzumirati ​​drugi mlečni proizvodi, kao što su sir, jogurt, kefir i kiselo mleko. Oni sadrže manje laktoze i stoga ih žaludac lakše probavlja.

Kako možemo pomoći kod lakše netolerancije na laktozu?

• Konzumiranjem različitih fermentiranih mlečnih proizvoda možemo saznati koji nam više prijaju.

• U određenim slučajevima možemo konzumirati uobičajeno mleko ali u manjim količinama.

• Mlečne proizvode u kombinaciji sa većim obrokom, na primer, sa ručkom (simptomi su znatno smanjeni ili ih uopše nema).

• Ako je potrebno, povremeno konzumiramo dodatke prehrani koji sadrže enzim laktazu.

I ne zaboravite: mlečni proizvodi takođe su ukusan prirodni izvor dobro iskoristivog kalcijuma i biološki visokovrednih belančevina. Stoga bi ih, ako je moguće, trebalo da konzumiramo svaki dan!