Iz gotovo svih krajeva Crne Gore došle su majke koje su odlučile da i noć provedu u protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore nezadovoljne smanjenjem nadoknada za one koje imaju troje i više dece. Pevale su tradicionalne crnogorske pesme, javlja Tanjug.

One od juče od prepodnevnih sati protestuju, a nakon što im je saopšteno da će ih premijer Duško Marković primiti tek za sedam dana, noć su provele ispred zgrade Vlade.

Vladinu zgradu obezbeđuju jake policijske snage, a pripadnici policije su raspoređeni i u susednim ulicama.

Nakon što je iz kabineta premijera Markovića nezvanično saopšteno da neće pregovarati sa članovima Demokratskog fronta za koje veruju da su organizatori protesta majki, organizatorka Željka Savković je za portal CdM rekla da sa bilo kim iz vlade ne želi da se prepucava preko medija.

"Neka Marković to što je saopštio medijima saopšti ovde koordinacionom odboru majki, i onda će dobiti reakciju. Mogu samo da kažem da iza nas ne stoji politika već mi predstavljamo sve majke u Crnoj Gori", rekla je Savković.

Naglasila je da ne želi da daje bilo kakve ishitrene izjave dok ne bude imala stav vlade "crno na belo".

One protestuju zbog smanjenja naknada sa 336 evra na 264, odnosno sa 192 evra na 144.

Prethodno je iz Vlade saopšteno da protest majki u Podgorici predvode članovi Demokratskog fronta i da je on politički motivisan i usmeren na destabilizaciju, pa zbog toga danas nije došlo do susreta predstavnica demonstrantkinja sa premijerom Markovićem.

"Zbog očigledne činjenice da je skup politički motivisan i usmeren na političku destabilizaciju, nismo spremni da razgovaramo sa članovima i aktivistima Demokratskog fronta i političke grupacije Alternativa, koji predvode današnje okupljanje", rekao je izvor CdM-a iz Vlade.

Ipak, vlada je spremna na socijalni dijalog sa majkama o svim aspektima ovog problema kako bi se pronašla prihvatljiva i održiva rešenja, preneo je ovaj portal i tvrdi da je Željka Savković članica Radničke partije, koja deluju u okviru opozicionog Demokratskog fronta.