Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji 344 mališana boluje od neke vrste karcinoma

Najzastupljeniji oblici raka kod dece su leukemije, tumori mozga i limfomi, saopštio je Institut za javno zdravlje uoči obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U uzrastu do 19 godina, u Srbiji je umrlo 49 dece, a skoro dve trećine preminule dece bilo je uzrasta do 15 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo dve trećine novoobolele dece bilo upravo uzrasta do 15 godina, upozoravaju iz Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”. 

Tri grupe oboljenja - leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljene maligne bolesti u dečjem uzrastu, odnosno gotovo polovinu svih malignih bolesti dečjeg uzrasta i upravo te bolesti najčešći su razlog smrti. 

Povezane vesti

Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečjem uzrastu, od kojih boluje 30 odsto obolele dece, slede tumori mozga sa 11,5 odsto i limfomi sa šest odsto. 

Inače, u svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti. 

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda, ukazuju iz “Batuta”. 

U tom smislu, ističu da je najvažniji zadatak zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice edukacija dece i adolescenata, kao i njihovih roditelja o značaju prevencije, prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika. Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti uspostavila je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta. 

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Taj dan se obeležava svake godine radi edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica