Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je za prelazak granice s detetom potrebna saglasnost oba roditelja?

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo, postoji jedna nedoumica: u kojim situacijama je neophodna saglasnost roditelja kada dete prelazi granicu sa jednim od roditelja, što propisi u Srbiji nisu precizno utvrdili, i ostavljena ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zakon o putnim ispravama zahteva pristanak oba roditelja da bi dete dobilo biometrijski pasoš, ali Zakon o prelasku državne granice ostavlja mogućnost zloupotreba.

Dok se roditelj pakuje da sa detetom otputuje iz zemlje, neretko je u dilemi - da li mu treba i saglasnost drugog roditelja.

"Saglasnost nije obavezan dokument koji morate da imate pri prelasku državne granice sa detetom. Čak iako ste razvedeni, jedna od stvari koja je indicija i zbog koje će vam u praksi češće tražiti je ako preko granice vodite dete koje ne deli vašu adresu", kaže Marija Petrović iz Centra za prava deteta.

Povezane vesti

Iako nije obavezna, policajac će vam je možda zatražiti. Na njemu je da proceni. To zbunjuje roditelje - da li da ponesu papir za koji se tvrdi da nije obavezan.

"Onda možemo dati samo jedan praktičan savet, da biste izbegli svaku mogućnost da vas policija zadrži na granici, vi onda ponesete saglasnost sa sobom", kaže Marija Petrović.

Kako se saglasnost ne traži uvek, u praksi kažu stručnjaci, do zloupotreba dolazi kada se roditelji razvode. Na pitanje: Da li je bilo slučajeva da roditelj pokuša bez znanja i saglasnosti drugog roditelja izvede dete iz zemlje, MUP ne odgovara konkretno.

  Foto: Shutterstock

"U slučaju brakorazvodne parnice, sud na zahtev jednog od roditelja određuje privremenu meru zabrane putovanja maloletnika koja se sprovodi na celoj teritoriji Srbije", navode u MUP-u.

Privremena mera je jedina pravna zaštita u tim slučajevima. Zato je postojala ideja da se Zakon o prelasku državne granice dopuni, tako da se saglasnost zahteva. Neki su stručnjaci protiv.

"Ništa ne sprečava roditelje koji imaju određenu sumnju da obaveste organe koje su ovlašćeni da štite intrese maloletnika o takvim mogućnostima i tada će pre svega i Centar za socijalni rad ali i naravno i MUP reagovati", smatra Ivana Stevanović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Povezane vesti

Praksa bi trebalo da bude stroža

"Jako je bitno da imamo aktivan odnos, da profesionalci koji su na terenu vrše procenu. A ne da ne reagujemo ako nam se spava pa nam dolazi autobus u kasnim večernjim časovima. Dovoljno je jedno obavezujuće upustvo koje će ministar unutrašnih poslova dati svim graničnim jedinicama i to će funkcionisati", kaže Ivana Stevanović.

Stručnjaci preporučuju da na granicama gde za prelazak nije obavezan pasoš mora da bude obavezna saglasnost. Gde su provere najređe, upozoravaju, zlouptrebe mogu da budu najčešće.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica