U Srbiji će danas temperatura opasti za 10 do 15 stepena, a taj temperaturni šok neće prijati ni zdravima, a kamoli bolesnima, dok će najviše ispaštati astmatičari, hronični i kardiološki bolesnici.

Biserka Obradović šef opšte prakse Doma zdravlja "Stari grad" kaže da je naglo zahlađenje može da dovede do ozbiljnih zdrastvenih problema, ako se ne prilagodimo vremenskim prilikama.

"Velike razlike u atmosferskim pritiscima izazivaju tegobe i kod zdravih i kod bolesnih ljudi. Prilikom drastičnog pada temperature može da dođe do velikog skoka krvnog pritiska. Pacijenti koji boluju od astme mogu da imaju jače napade. Takvo vreme pogoduje i virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo može da dođe i do prehlade", objašnjava dr Obradović.

Temperaturni šok zadaće muke i zdravima, a doktorka kaže da može da dođe do rinitisa i upale grla.

Razdražljivi mališani

Promena vremena uticaće i na mališane, pa nemojte da vas začudi ako budu posebno razdražljivi.

"Kada je lepo vreme deca žele što više vremena da provode napolju. Zbog pada temperature kraće vreme će moći da se igraju na otvorenom, pa će samiim tim biti i razdražljivi. Veoma je važno da se pazi da se deca ne preznojavaju. Kod mališana kao i kod odraslih zdravih ljudi moguće su vrtoglavice uzrokovane promenom vremena", priča naša sagovornica.

Kako da preživite temperaturni šok

Pored slojevitog oblačenja, veoma je važno da ojačate imuni sistem.

"Fizička aktivnost je lek koji može da zameni sve lekove, a ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost. Zato treba da se krećemo i kada je hladno. Unosite dovoljno tečnosti u vidu toplih čajeva, vode, limunade i supica. Sveže voće i povrće treba jesti svakodnevno. Posebnpo važan vitamin C unosite u dovoljnim količinama, kao i minerale", savetuje dr Obradović.

Čajeve nemojte da pijete vrele, već tople. Obavezno provetravajte prostorije i nosite svu garderobu.

Šta kome najviše "preti" ovih dana:

Zdravi:

prehlada

rinitis

upala grla

vrtoglavica

Hronični bolesnici:

učestaliji i jači napadi

prehlada

rinitis

upala grla

vrtoglavica

Deca:

razdražljivost

preznojavanje

vrtoglavica

rinitis

upala grla

prehlada

Stariji:

umor

prehlada

rinitis

upala grla

vrtoglavica