Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivniji u drugom polugodištu: Đaci će svaki dan vežbati po 15 minuta

Nakon zabrinjavajućih rezultata istraživanja koje su sproveli profesori sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, odlučeno je da se u drugom polugodištu deci uvedu nove aktivnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno.

Ova statistika rezultat je istraživanja profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i podataka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dobijenih na sistematskim pregledima na upisu u osnovnu školu.

Povezane vesti

Kako bi se poražavajući brojevi promenili, već u drugom polugodištu učenici od prvog do četvrtog razreda svakog dana, pored časova fizičkog, vežbaće po 15 minuta sa svojim učiteljima.

Osnovci će vežbati svakodnevno, neko na času, neko na velikom odmoru, pre ili posle nastave. Cilj je da se korektivnom gimnastikom smanji broj dece koja su gojazna, imaju krivu kičmu i ravna stopala. 

Povezane vesti

Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, a čim savladaju gradivo, oni će ga primeniti u učionicama, dvorištima i fiskulturnim salama.

Specijalna savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavljuje za "Novosti" da će obuke početi širom Srbije, a novi sistem vežbanja biće poslat kao preporuka Ministarstva prosvete svim školama.

"Ideja je da se uvede korektivna gimnastika, zbog porasta dece koja su gojazna, sa deformitetima kičme i stopala. Vežbe su osmislile kolege iz Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima", objašnjava Milovanović.

Povezane vesti

Obuka će početi u Somboru. Iz svake škole će po jedan učitelj biti na obuci, a posle će znanje preneti kolegama.

Podsetimo da je iz Ministarstva prosvete nedavno najavljeno da će učenicima biti vraćene sale za fizičko. Projekat "Sport u škole" Uprave za sport i omladinu Novog Sada, vredan 11 miliona dinara omogućiće deci da se u večernjim terminima bave sportom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica