"Porodila se pre sedam sati. Ležim na hodniku, nemaju mesta. Nema ni ručka. Srbija brale".

Ovo je propratni tekst uz sliku hodnika Ginekološko akušerske klinike "Narodni front", koji je jedna porodilja juče popodne objavila na svom Tviter profilu, a koji je uzdrmao društvene mreže.

Na žalost, kapaciteti najvećeg porodilišta u Srbiji su mali za njihove potrebe, ali to zahteva i protokol. Zato to nije neuobičajena pojava da porodilje borave u hodniku nakon što izađu iz porođajne sale.

"Prema protokolu za takozvano četvrto porođajno doba, porodilja provodi dva sata nakon porođaja u sali pre odvođenja u sobu za porodilje. Dešava se usled prebukiranosti kapaciteta da žena sačeka da se uprazni prvo slobodno mesto, što je najčešće za koji sat. To se ne dešava često. Ovaj slučaj je upravo iz tog razloga, a jedini način da to sprečimo je da obustavimo prijem, što opet ne bi bilo dobro - rekla je prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK "Narodni front".

U ovoj ustanovi, koja je predviđena za 5.500 porođaja, proše godine obavljeno oko 7.200. U "Narodnom frontu" gotovo da ne postoji ništa što se ne radi u svetu, pa upravo zato prema njima gravitiraju ostala porodilišta iz unutrašnjosti.

Zaposleni ne odbijaju nikog, već pomoć pružaju čak i na hodniku u, za mnoge, frapantnim uslovima.