Pored postporođajne depresije koja nastaje u sadejstvu genetičkih, hormonalnih i psiholoških faktora, u zimskom periodu se majke često susreću i sa sezonskim afektivnim poremećajem, odnosno zimskom depresijom. Zbog čega ona nastaje i kako je možemo pobediti, objašnjava dr Gorica Đokić, neurolog iz Klinike za psihijatrijske bolesti i ambasador Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju (ECNP) za Srbiju.

Zašto se zimi osećamo loše? 

Zimska depresija je problem modernog doba. Ljudi sve više vremena provode u zatvorenom prostoru, odlaze na posao po mraku i vraćaju se kući po mraku zbog čega su nedovoljno izloženi sunčevoj svetlosti. Ovakav način života utiče na smanjeno lučenje serotonina - hormona sreće.

Simptomi zimske depresije počinju nespecifično, kad se pacijenti žale na neraspoloženje i pospanost. Zatim se kao problem navode oslabljena pažnja, pad koncentracije na poslu, kao i povećana iritabilnost. 

Kako se raspoloženje pogoršava, tako se i pojačava želja za slatkišima koja dovodi do povećanja telesna težine. Pacijenti se osećaju neisgurno, smanjena im je želja za druženjem, izlascima i seksualnim odnosima, što sve značajno smanjuje kvalitet života. Istraživanja su pokazala da je najkritičniji mesec januar, kada je depresija najjače izražena.

Da li prepoznajemo znake zimske depresije?

Zimska depresija se često pogrešno pripisuje prolaznom neraspoloženju i umoru. Međutim, ona nije umišljen problem. 

Žene imaju 8 puta veći rizik za razvoj depresije, a jednim od glavnih uzroka smatra se smanjena produkcija serotonina, tzv. „hormona sreće“ u toku zimskih meseci. 

Neraspoloženje, poremećaj sna, gubitak energije i povećanje apetita nastaju kao posledica stvarne biohemijske neravnoteže u mozgu. Zbog toga problem ne treba ignorisati. 

Kako se izboriti sa depresijom?

Preporučuje se upotreba prirodne supstance koja povećava produkciju serotonina i dopamina. SAM (S-adenozilmetionin) je je sjajna alternativa lekovima kod lakih i umerenih simptoma zimske depresije.

Širom Evrope je sprovedeno više od 75 kliničkih ispitivanja koja su obuhvatila preko 23.000 pacijenta. Sve ove studije pokazuju da SAM ima sjajan efekat na raspoloženje, sličan lekovima protiv depresije, ali bez neželjenih dejstava. Dodatno, pacijenti koji uzimaju SAM imaju značajno bolje rezultate na testovima koncentracije, pažnje i pamćenja.

Zimski period može biti naročito stresan. Nemojte ignorisati loše raspoloženje, slegnuti ramenima i zaključiti: proći će. Ne uzimajte zimsku depresiju olako i ne čekajte da se vreme promeni da biste se osećali bolje. Povećajte svoj nivo “hormona sreće” odmah i pobedite zimsku depresiju.

Za više informacija o ovoj moćnoj supstanci kliknite OVDE.