Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje izazvalo bes 'tradicionalnih' lekara: Akupunktura za ublažavanje grčeva kod beba?

Novo istraživanje, objavljeno u prestižnom Britanskom medicinskom žurnalu (BMJ), navodi da se akupunkturom mogu umiriti grčevi od kojih pati većina beba.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prestižni Britanski medicinski žurnal (BMJ) objavljuje publikaciju Akupunktura u medicini (AIM), čije je novo izdanje izazvalo bes "tradicionalnih" lekara.

Objavljeno istraživanje u kome se navodi da se akupunkturom mogu umiriti grčevi od kojih pati većina beba, ocenjeno je kao "toliko laše da je sramota da se nalazi u bilo čemu što izdaje BMJ". 

Kako prenosi Bazfid, istraživanje su sproveli švedski istraživači iz Univerziteta u Lundu nad 426 beba čiji su roditelji bili zabrinuti zbog grčeva. Ipak, kod samo 157 mališana su grčevi zaista i zabeleženi. 

Bebe su bile podeljene u tri grupe, prva je imala "minimalnu sesiju akupunkture", druga je imala nešto intenzivniju sesiju, a treća je bila kontrolna. 

Procedura je sledeća - roditelji sa bebom razgovaraju sa medicinskom sestrom dvadesetak minuta, nakon čega se beba prebacuje u sobu sa akupunkturistom. U zavisnosti od grupe, bebe dobiju jednu iglu u trajanju od pet sekundi, pet igli u trajanju od 30 sekundi ili ništa. 

Povezane vesti

Ni bebe, ni medicinske sestre ne znaju šta se dešava u sobi. 

Kada su prikupljeni svi rezultati, objavljena je studija pod naslovom koji ukazuje na to da "bebe koje su podvrgnute akupunkturi manje pate od grčeva". 

Ipak, naučnici smatraju da to nije istina i da je studija puna statističkih grešaka, grešaka u proceduri i drugih manjkavosti. 

"Studija čak može da pokaže potpuno suprotne rezultate", smatra profesor sa Univerziteta u Egzeteru Edzard Ernst. 

On smatra da podaci pokazuju da su prve dve grupe pokazale iste rezultate, što znači da akupunktura možda nema nikakav uticaj na grčeve, kao i da kontrolna grupa nije dobro tretirana, jer je morala da prođe kroz "lažni ritual". 

Povezane vesti

Iako autori kažu da je "neverovatno" to što je i minimalna akupunktura pokazala značajne rezultate, Ernst kaže da je baš to manjkavost celog istraživanja. 

"Mislim da baš to puca u nogu čitave hipoteze. Navodna 'opsežnija' tradicionalna kineska akupunktura je dala iste rezultate kao jedan ubod. Za mene, kao i za druge skeptike, to samo pokazuje da je u pitanju placebo", kaže Ernst.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica