Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlepša investicija: Par iz Loznice podigao kredit za vantelesnu oplodnju

Nakon osam godina bezuspešnog truda da postanu roditelji, Jeleni i Milanu Milovanoviću najzad se ostvarila želja - dobili su blizance koji su na svet došli zahavaljujući veštačkoj oplodnji za koju su Milovanovići podigli beskamatni ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Blizanci Veljko i Vojin, koji su na svet došli pre sedam meseci, ulepšali su život svojim roditeljima Jeleni i Milanu Milovanoviću iz Loznice.

Jelena i Milan su gotovo osam godina pokušavali da dobiju dete, ali im nikako nije polazilo za rukom.

Jelena priča da su prvo probali sa vantelesnom oplodnjom i insemenacijom o trošku države. Sve to zadalo im je velike muke.

"Išli smo u Valjevo i tamo uradili jednu veštačku oplodnju i dve insemenacije, ali bez uspeha. Bili smo svesni toga da su nam šanse 50:50, ali smo se baš namučili oko papirologije koju smo jedva skupili. O izgubljenom vremenu i da ne govorim", priseća se Jelena.

Povezane vesti

Kaže i da su ona i suprug najgore podneli to što su ih slali od doktora do doktora kao da ni oni sami nisu znali šta treba da urade.

"Budući da smo morali da uradimo puno analiza, za sve specijaliste prvo smo morali da idemo kod lekara opšte prakse po uput. Onda se recimo desi da suprug sa uputom ode kod urologa, a on mu kaže da je lekar opšte prakse trebalo da ga pošalje na potrebne analize. Naravno, skoro sve se završi na tome da odemo i uradimo analize kod privatnika", priča nam Jelena.

Tvrdi i da se čitav postupak nekada produži i do šest meseci, kako zbog papirologije tako i zbog nekih analiza za koje su kasnije saznali da nisu ni potrebne.

Povezane vesti

"Kao da na taj način žele da odbiju ljude. Ipak, kada konačno stignete na veštačku oplodnju lekari su tamo veoma ljubazni i fini, ali sva ta papirologija stvara nepotrebni stres koji takođe može da utiče na ishod oplodnje", smatra Jelena.

Ona kaže da, i pored neuspešnih pokušaja, nisu želeli da se pomire sa tim da neće moći da imaju decu. Čuli su za doktorku Zoricu Crnogorac u Novom Sadu i obratili joj se za pomoć.

"Nakon svih muka odlučili smo da podignemo kredit i platimo oplodnju. Koštalo nas je to sve između četiri i pet hiljada evra, ali naravno ne žalimo jer nam se ispunila životna želja", priseća se Jelena.

Ona napominje da su sada već mnoge privatne klinike potpisale ugovore sa državom da im se refundiraju troškovi oplodnje, pa će mnogi parovi izbeći bespotrebne muke. Ipak, Jelena savetuje buduće roditelje da dobro obrate pažnju na uslove banaka koje daju kredite za veštačku oplodnju zato što ima i onih koje bi da se čak i u te humane svrhe okoriste.

"U svakom slučaju, kada vidim Veljka i Vojina", isplatilo se", zaključuje uz osmeh presrećna Jelena.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica