Kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, škole koje produže raspust imaju obavezu da ministarstvu prosvete dostave plan nadoknade časova.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana.

U Srbiji je trenutno zbog vremenskih nepogoda na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.

U Sjenici i Tutinu produžen raspust

Za sada su samo dve lokalne samouprave u Srbije odlučile da produže raspust do 16. januara - Sjenica i Tutin.

U ove dve opštine pre nekoliko dana proglašena je i vanredna situacija zbog ekstremno niskih temperatura, velikih snežnih padavina i potpune blokade većina sela. U školske klupe u sredu jedino se vraćaju učenici Osnovne škole "Meša Selimović" u Ribarićima (Tutin).

Peticija za produženje raspusta

Potpisivanje peticije za produžavanje zimskog školskog raspusta obišla je Internet. Broj potpisa raste munjevitom brzinom, te je za samo par sati dostigao četiri cifre.

Nije poznato da li su peticiju pokrenuli nezadovoljni roditelji, bolesni nastavnici ili učenici kojima se ne ide u školu, ali je sigurno da podrška nije izostala.

Ipak, teško je verovati da će bilo kakva peticija uticati na odluku Ministarstva prosvete.