Kombinacija gripa i norovirusa, poznatijeg kao "ferari", desetkovala je decu u vrtićima i školskim klupama. Zbog učestalog povraćanja i visoke temperature, domovi zdravlja prepuni su iznemoglih i malaksalih mališana.

Zbog brzine širenja zaraze, norovirus je među epidemiolozima nazvan i "ferari među virusima". Stariji lekari ga zovu i "zimsko povraćanje".

"Ambulante su nam prepune i 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i "zavijanje" u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da kada povraćanje prestane, nadovezuje se kašalj, pa i gubitak apetita", objašnjava dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ Simo Milošević na Čukarici.

U odnosu na druge viroze, ovaj "ferari" virus traje nešto kraće, ali zbog obilnog povraćanja, roditelji treba da obrate pažnju da deci nadoknade izgubljenu tečnost.

"Na tri minuta detetu treba davati gutljaj tečnosti i zalogaj neke lako svarljive hrane. Ukoliko povraćanje i dalje traje, onda treba praviti pauzu od desetak minuta. Međutim, roditelji treba da budu uporni sa davanjem tečnosti i hrane, jer u suprotnom može doći do problema", upozorava dr Jonev.

Isto tako, kada je ovaj virus u pitanju bitna je higijena. Pored temeljnog pranja ruku (u trajanju od 15-20 sekundi) posle upotrebe toaleta i pre jela, treba posebno obratiti pažnju na samo pripremanje namirnica, jer virus ubija temperatura iznad 95 stepeni, a u zamrznutom stanju može da se održi i nekoliko meseci.

Grip "rezervisan" za starije

Sa druge strane, virus gripa i respiratorne infekcije, u ovom trenutku više pogađaju starije i radnoaktivno stanovništvo, zbog čega je za sada jedino Klinički centar Vojvodine zabranio posete u svim klinikama do daljeg.

U beogradskim domovima zdravlja opsadno stanje

Školska odeljenja u beogradkim domovima zdravlja su prebukirana. U Domu zdravlja Stari grad čak su angažovali i pedijatre sa predškolskih odeljenja, ali ni to nije dovoljno.

Gužve su pre dve nedelje počele i u Domu zdravlja "Palilula", a u čekaonicama su uglavnom deca školskog, ređe i predškolskog uzrasta.

"U većini slučajeva u pitanju su virusne respiratorne infekcije, a povećan je broj dece sa norovirusom. Ranije ga nismo imali ovoliko", kaže načelnica pedijarije dr Olivera Todorović.

Zbog gripa zabranjene posete u KC Vojvodina

U Vojvodini je zabeležen porast akutnih respiratornih infekcija u odnosu na isti period prošle godine. Najbezbolnije su prošli građani Zapadnobačkog okruga gde je zabeležen najmanji broj inficiranih, a najgore oni u Južnobačkom okrugu gde je u Domu zdravlja Novi Sad registrovano 20 odsto više obolelih u odnosu na isti period lane.

Među svim respiratornim infekcijama najopasniji je virus gripa A H3, koji je u KC Vojvodine registrovan kod tridesetak osoba. Kako dodatno ne bi dovodili u opasnost ležeće pacijente, KCV je odlučio da zabrani posete svim klinikama koje deluju u sklopu te zdravstvene institucije.

U Vojvodini je pre mesec dana izolovan infektivni agens norovirusa koji je na sreću zaustavljen, a to se desilo među 96 polaznika Centra za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Iz nedelje u nedelju sve više obolelih

U Severnobačkom okrugu, Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, iz nedelje u nedelju raste broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje kažu da je kod tri osobe uzimanjem brisa dokazano i prisustvo gripa tipa A podtipa H3N2.

"Uzorci su uzeti samo od dva deteta i jedne odrasle osobe, ali je broj obolelih daleko veći i svi koji imaju visoku temperature, bolove u mišićima, suvi kašalj, malaksalost, imaju grip. Pošto smo zvanično dokazali postojanje gripa nećemo više uzimati briseve. Nezahvalno je reći da li će biti epidemije, ali nakon praznika, u januaru i februaru očekujemo vrhunac i povećanje broja obolelih", kaže epidemiolog dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

U ambulantama broj pacijenata je uobičajen za ovo doba godine, a roditelji osnovaca čija su deca obolela od gripa kažu da se virus širi neverovatnom brzinom.

"Sin je nekoliko dana imao visoku temperaturu. Bio je jako malaksao i nije mogao da ustane iz kreveta. Klasičan grip od kojeg je obolelo više od polovine dece u njegovom odeljenju. Očekujem da svi u kući padnemo u krevet", kaže Eržebet Juhas, majka osmogodišnjaka.

U zrenjaninskim školama prazne klupe

U poslendjih nekoliko dana čekaonice ambulanti u domu zdravlja su pune, a pojedine škole imaju problema zbog masovnog oboljevanja đaka. U zrenjaninskoj Gimnaziji u nekim odeljenjima prepolovljen je broj učenika, u klupama ih sedi tek nešto više od desetak.

U ovom gradu definitivno je potvrđeno prisustvo virusa gripa AH3N2.

"Ima i drugih virusa, ali šta god da je u pitanju, izolacija u kućnim uslovima je obavezna, koliko zbog samih pacijenata toliko i zbog sprečavanja širenja", kaže dr Radivoj Filipov, načelnik epidemiologije u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje.

U Kraljevu čekaonice prepune

Poslednjih dana na dečjem odeljenju Doma zdravlja u Kraljevu, zabaležene su gužve u čekaonicama, jer se lekarima javlja veći broj roditelja, čija deca imaju simptome gripa.

"Postoji povećan broj obolelih od gripa među decom, najviše kod školskog uzrasta. Porasle su i gužve u Domu zdravlja, a prateći simptomi ovog gripa su povišena temperatura, kašalj i stomačne tegobe", kaže Mirjana Krčevinac, direktora Doma zdravlja u Kraljevu.

Kod petogodišnjaka izolovan virus gripa

U Šapcu nije dijagnostikovan nijedan slučaj "ferari virusa", ali je zato povećan broj dece sa respiratornim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, a izlovan je i jedan slučaj sezonskog gripa kod jednog petogodišnjaka.

"Povećan je broj pregleda dece školskog i predškolskog uzrasta zbog respiratornih infekcija", kaže dr Snežana Bojanić, pedijatar i pomoćnik direktora u šabačkom Domu zdravlja.

I kroz Jagodinu protrčao "ferari" virus

Lekari u školskom dispanzeru Doma zadravlja u Jagodini kažu da je tokom decembra veliki broj dece imao simptome visoke temperatura i povraćanje, koji su trajali kratko, svega dva do tri dana. Međutim, sada je izražen virus koji daje sipmtome tipičnog gripa, poput visoke temperature i kašlja.