Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmene Zakona o porezu: Ukida se povraćaj PDV na bebi opremu

Vlada Srbije donela je i konačnu odluku o ukidanju povraćaja PDV-a na bebi opremu, što je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji bi trebalo da bude usvojen krajem godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako se navodi u tekstu samog Zakona, ta odluka će se primenjivati od dana početka primene novog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Naime, tim propisom se reguliše visina roditeljskog dodatka, koji bi, zbog ukidanje povraćaja PDV-a za bebi opremu, trebalo da bude povećan.

Visina dodatka znaće se početkom nove godine

Kako je "Blicu" rečeno u ministarstvima finansija i rada, još se ne zna koliko će on iznositi, a o tome bi nešto više trebalo da se zna tokom januara.

"Taj posao bi trebalo da bude okončan do aprila", rekli su nam u Vladi Srbije.

Povezane vesti

Bolje za roditelje

Iako je najava ukidanja povraćaja PDV-a za bebe naišla na negativne reakcije u javnosti, ukoliko bude povećan roditeljski dodatak, to bi trebalo da bude bolja solucija za roditelje.

Naime, pravo na povraćaj PDV-a imali su samo porodice sa ukupnim iznosom primanja do 1,01 miliona dinara godišnje, a roditeljski dodatak biće uvećan svima.

Takođe, građani više neće morati da prikupljaju i čuvaju fiskalne račune, podnose posebne zahteve i predaju ih u filijale poreskih uprava.

"Svi roditelji novorođenih beba imaće pravo na nadoknadu. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju. Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje", navela je Ana Branbić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Povezane vesti

Ona je dodala da se na novac neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će ga roditelji dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

"To će biti dostupno roditeljima svih novorodjenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne", naglasila je Brnabićeva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica